Volledig scherm
Discrete Figures van Daito Manabe op STRP 2019 © Hanneke Wetzer

Daito Manabe op STRP-festival in Eindhoven: Triomf van de techniek schitterend maar zielloos

RecensieEINDHOVEN - Verbluffend. Een ander woord is er eigenlijk niet voor de multimediale voorstelling discrete figures 2019, dinsdag in het Klokgebouw. Beweging, kleuren, geprojecteerde lijnen en vormen, digitale figuren en elektronische muziek waren daarin volkomen geïntegreerd. 

Vijf in het wit geklede danseressen bewogen elk aanvankelijk achter een doorschijnend rechthoekig scherm. Hun bewegingen liepen vrijwel synchroon met strepen die, geprojecteerd op de schermen, hun houdingen accentueerden, driedimensionale kristalstructuren vormden. Ze baadden in een hel wit licht dat flakkerde op de ritmische bassen in de muziek.

Wie: Daito Manabe 

Waar: STRP-festival in Klokgebouw, Eindhoven

Wanneer: dinsdag 2 april

Met het veranderen van de muziek veranderde ook de kleur op het speelvlak, van het helle wit naar een intens blauw. De geprojecteerde vormen werden complexer. Onderaards lage en luide bassen rimpelden langs de wanden, door de tribunes, zetten je hele lijf in trilling, terwijl de vijf danseressen gestileerde bewegingen uitvoerden. Gaandeweg kwamen ze achter hun schermen vandaan, liepen in geometrische patronen over de dansvloer.

Later voegde een man met een webcam zich bij hen. Wat zijn camera registreerde werd onmiddellijk geprojecteerd op een reusachtig scherm achter de dansvloer. Bovendien werden daarin nieuwe beelden geplaatst: een virtueel alter ego van een soliste, en strepen die in vurig geel achter handen en voeten van de danseressen aanslierden. Rondlopend veranderde de man steeds het perspectief.

Inderdaad, verbluffend. Een prachtig, indringend schouwspel. Maar met die triomf van de digitale rekenkracht bleef inhoudelijke zeggingskracht achterwege. Het was een uur lang kijken naar verbrokkelde delen zonder samenhang of opbouw. Een staalkaart van technologische mogelijkheden, die uiteindelijk een zielloze indruk achterliet. Het contrast met de weldadig geurende bloemwinkel waar je door naar buiten liep, kon nauwelijks groter zijn.