Volledig scherm
De cover van het nieuwe album van traumahelikopter.

DDW music: Garagerockers traumahelikopter brengen live sessie voor Eindhovens Dagblad (video)

EINDHOVEN - De Groningense/Eindhovense band traumahelikopter (zonder hoofdletter) speelt dinsdag 25 oktober op festival DDW Music. Eerder die dag verzorgt het trio een speciale live-sessie voor het ED.

De sessie in 't Stroomhuisje is later te zien op de website van het ED. In de alternatieve popzaal aan het Eindje geeft traumahelikopter 25 oktober een concert. Support-act is Scott and Charlene's Wedding, het lo-fi project van de Australische New-Yorker Craig Dermody. Het concert (zaal open om 20.30 uur) is onderdeel van DDW Music, het muziekfestival van de Dutch Design Week.

Het Nederlandse label Excelsior bracht 21 oktober het derde album van traumahelikopter op de markt. Het werk, 'Competition stripe' getiteld, verschijnt komend voorjaar tevens bij het Amerikaanse Burger Records, waar ook het Eindhovense Mozes & The Firstborn platen uitbrengt.

De songs op het album reiken verder dan het punk/garagerock-genre waarmee traumahelikopter vooral wordt geassocieerd. Met name Lou Reed (en zijn voormalige band The Velvet Underground) lijken dit keer een belangrijke inspiratiebron te zijn geweest voor Mark Lada en Daan van Dalen (beiden zang en gitaar) en de Eindhovense drummer Roel van Merlot. De band heeft trouwens geen bassist.

"Ik zie traumahelikopter het liefst in een traditie van gitaarbands, waarbij een stel gelijkgestemde vrienden samen de muziek maakt die ze graag wil maken", aldus Lada. "We hoeven het wiel niet per se opnieuw uit te vinden, maar we proberen wel iets nieuws en eigens te doen met de invloeden die we hebben. En die zijn zoveel breder dan alleen punk of garagerock. Als er maar een bepaald soort eerlijkheid in zit."

De Groningse band Traumahelikopter is een van de 60 bands die optreden tijdens DDW Music. Dinsdag stond het garagerocktrio in het Stroomhuis.