Volledig scherm
De schouwburg in Lommel zoals die eruit gaat zien. Bovenop komt een extra verdieping voor een expositieruimte. © adeoo

De Adelberg in Lommel: 'Laat die Hollanders maar komen'

Steeds meer Nederlanders weten De Adelberg in het Vlaamse Lommel te vinden. De schouwburg wordt straks nog aantrekkelijker dankzij een ambitieuze facelift.

Lommel staat op z'n kop. Het hartje van de Vlaamse stad met zo'n 34 duizend inwoners, een paar steenworpen van de Brabantse grens, krijgt momenteel rond het oude Raadhuis een make-over. In dat hart ligt ook de Adelbergschouwburg. Ook die zit midden in een ingrijpende verbouwing. ,,Alsof heel Lommel even tegelijk opgepimpt wordt", zegt Cindy Daems, bevlogen directrice van De Adelberg lachend, ,,maar het is toeval." 

Een greep uit het programma de komende weken: 

Roos Van Acker e.a. (19/10), Roos(beef) en Sun Sun Orchestra (26/10),
danstheater van Radouan Mriziga (1/11),
Celtic Night (9/11), Jeff Buckley-tribute (16/11),
Praga Khan (30/11),
Kommil Foo (7/12),
Laïs (14/12) 
ccdeadelberg.be.

De bestaande foyer van het cultuurcentrum zal worden omgevormd naar een polyvalente ruimte, uitgerust met de modernste theatertechnieken en een telescopische tribune met 160 zitplaatsen. Er komt ook een nieuwe bar, een ontmoetingsruimte en een nieuwe verdieping met een extra expositieruimte. Kosten: zo'n 4 miljoen. De verbouwing moet over een jaar klaar zijn. Aan de grote zaal, met 465 zitplaatsen, verandert niets. Ondertussen gaat het programma gewoon door. ,,Het gaat ons niet alleen om een uitbreiding van de capaciteit, maar vooral om meer mogelijkheden: we kunnen straks dubbel programmeren." De Adelberg bestaat bijna 26 jaar. Destijds werd gekozen voor twee instellingen onder één dak, een cultuurcentrum en een commerciële bioscoop (de huidige UGC, red). Daems: ,,We deelden bepaalde ruimtes. Een nobele gedachte, maar het werkte uiteindelijk wat tegen elkaar." 

Voor de Vlaamse regio Noord-Limburg was De Adelberg al het belangrijkste theater, maar ook Nederlanders weten het cultureel centrum te vinden. Die komen vooral uit de regio tussen Lommel en Eindhoven, uit de gemeenten Bergeijk, Valkenswaard en Waalre, en uit Reusel-De Mierden, weet Daems. En trouwens ook uit Lommel, waar zo'n 4700 Nederlanders ingeschreven staan. Vooral wereldmuziek, film en klassieke muziek zijn populair. Maar ook Vlaams theater en cabaret, dat in Nederland niet altijd te zien is, maar dat veel bewoners van de grensstreek wel kennen van de Vlaamse televisie of radio. ,,Ook qua prijs is het vaak interessant, we zijn vaak iets goedkoper. En je kunt hier gratis parkeren." Vermakelijk lachje: ,,Dat vinden de Nederlanders ook heel fijn." Het verschil tussen het 'gereserveerde' Noord-Limburgse publiek en de 'mondige' Hollanders is best groot, merkt Daems. ,,De Nederlander is de eerste die gaat staan voor een staande ovatie. Maar hij is ook de eerste die het laat merken als hij het niets vindt. Dat is eigenlijk best fijn."

Avontuur

Volledig scherm
De polyvalente nieuwe foyer. © adeooo

Waar veel vergelijkbare Nederlandse theaters tegenwoordig - vaak noodgedwongen - kiezen voor een vrij risicoloos programma, denk aan tributes of cabaret, programmeert De Adelberg van oudsher avontuurlijk en divers. (Familie)theater, pop en cabaret (zoals Alex Agnew of Bart Cannaerts, ,,bijna altijd binnen tien minuten uitverkocht") wordt afgewisseld met klassieke muziek, wereldmuziek en bijvoorbeeld een harpfestival. En dan loopt er ook nog een eigen filmprogramma in de UGC. ,,Lommel is geen Antwerpen, maar ik vind dat we net zo goed verplicht zijn om te zorgen dat er een kwalitatief hoogstaand en zo divers mogelijk programma voor de hele regio staat. Het helpt ook wel dat we de dalingen in financiën die jullie hebben gehad hier vooralsnog tegen hebben kunnen houden."