Volledig scherm
Phil (l) en Don Everly in 1964. © AP

De beste nummers van The Everly Brothers volgens Jaap Wijn van The Wieners uit Dommelen

VALKENSWAARD - Zanger/muzikant Jaap Wijn uit Dommelen brengt zaterdag 14 januari met zijn band The Wieners een eerbetoon aan The Everly Brothers. Speciaal voor het ED zet hij zijn 5 favoriete nummers van Don en Phil op een rij.

De voorstelling vindt plaats in theater De Hofnar in Valkenswaard (20.15 uur). The Everly Brothers behoren samen met onder anderen Buddy Holly en Elvis tot de pioniers van de popmuziek. Ze scoorden in de jaren 50 en 60 grote hits met onder andere 'Wake up little Susie', 'Bird dog' en 'All I have to do is dream'.

Trio The Wieners met Jaap Wijn (zang, bas), Rob Roemers uit Zaltbommel (gitaar, zang) en drummer Jan Timmermans (Heusden aan de Maas) eert de Everly's tijdens de theatershow om de best denkbare reden. "Omdat het heel mooie muziek is", zegt Wijn (50) in een interview, dat donderdag is te lezen in het &Katern van het ED. In het theater krijgt hij de kans om hun prachtige ballades verder uit te diepen. "Die zijn te rustig voor de meeste gelegenheden waar we spelen. Je kunt er één of twee doen op een festival of in een café. Daar willen mensen toch vooral 'gas erop'. Maar in het theater speel je voor zittend publiek en kun je zoveel ballades doen als je wilt."

De vijf favoriete Everly-nummers van Jaap Wijn:

1. Love hurts

"Als ik dit opzet, krijg ik binnen 3 tellen een brok in m'n keel en een knoop in m'n maag. Hoogte-, of zo je wilt dieptepunt, is de bridge met 'Some fools fool themselves, I guess, but they're not fooling me'."

2. Temptation

"Stokoud nummer uit de jaren '30 dat door de Everly's in 1961 in een gewaagd surf-jasje is gestoken. Stond op 1 in Engeland maar toch in de vergetelheid geraakt. Een wonder dat Tarantino dit nog niet heeft gebruikt als soundtrack."

3. Sleepless nights

"Onbestemd en obscuur nummer uit 1960 met oa een Spaans gitaartje en huilende steelguitar. Heel verrassend akkoordenschema en twee geweldige melodie-lijnen. Eddy Vedder heeft het opgenomen op z'n ukelele-album."

4. Take a message to Mary ()

"Een zwarte ballade, helemaal in stijl van hun voorbeelden The Louvin Brothers - ongetwijfeld had het echtpaar Felice en Boudleaux Bryant dat voor ogen toen ze dit nummer schreef. Er zit geen drums in, enkel 'percussie' op een cola-flesje!"

5. Why worry

"Wat mij betreft het laatste échte hoogtepunt is de live-versie uit 1986. Ze spelen samen met oa hun ontdekker Chet Atkins en Mark Knopfler die het nummer schreef. Check op YouTube!"

Lees het interview met Jaap Wijn in het ED van donderdag.

  1. Pynarello: Vijfde van Beethoven in rebels jasje

    Pynarello: Vijfde van Beethoven in rebels jasje

    EINDHOVEN - Lonneke van Straalen is de eerste laureaat van muziekprijs Prix Madelein Margot. Aan de prijs - een aanmoedigingsprijs voor bewezen talent binnen de klassieke muziek - is een geldbedrag van €50.000 verbonden. Van Straalen kreeg de prijs als aanmoediging voor haar nieuwe ensemble Pynarello- een flexibel en innovatief orkest dat wat wel en niet hoort binnen de klassieke muziek op de helling zet. Donderdag 26 oktober spelen ze in Muziekgebouw Eindhoven.