De club die de Randstad aftroefde
EINDHOVEN - De Danssalon is niet meer. Met de aankoop door horecatycoon Sjoerd Kooistra, die er grand-café Drie Gezusters gaat vestigen, viel afgelopen week het doek voor de nationaal ooit zo roemruchte danceclub. Nu definitief, want de tent werd al een paar jaar gereanimeerd. Over chemie tussen carnaval en house. Discotheken moeten alle zeilen bijzetten Reportage van EDTV
Grappig: Eindhoven heeft tegenwoordig een ’lobby’ nodig om landelijke media-aandacht te krijgen, werd afgelopen week bekend. Bij de Danssalon zouden ze er tien jaar terug smalend om gelachen hebben. De discotheek aan het Stationsplein werd vanaf medio jaren negentig jarenlang spontaan bedolven onder de exposure. Letterlijk, uiteindelijk.
De eerste jaren na de opening in 1993 leek niets er overigens nog op dat de Danssalon het zou gaan maken, ook al was de vestiging in Rotterdam destijds wel een hit. De formule was volgens de vanuit de Maasstad ingevlogen exploitanten dezelfde: ’een zaak voor 25-plussers waar populair kan worden gedanst zonder de opsmuk van een discotheek’. De opsmuk kwam meer in de vorm van een oude balzaal (kroonluchter, sierpleisterwerk, draperieën), in de geest van de klassieke voorgevel van het pand waar voorheen meubelzaak Lebesque gevestigd was.
Maar Eindhoven bekeek de Danssalon zeer argwanend. Vlak na de opening werd het wel even druk, maar dat was vooral omdat flink was gepromoot dat ’alles helemaal anders zou worden’, herinnert een medewerkster van het eerste jaar zich. „Maar dat bleek vooral te gelden voor het extra betalen: aan de deur, bij de garderobe en bij de wc’s. Wat overbleef, was een wat louche volk, met teveel geld.”
Totdat Han van Waarden en Jos Migchelbrink de tent eind 1994 overnamen en er een nieuwe formule op loslieten: totaaltheater. Met in plaats van disco housemuziek, gedraaid door een dj die het door zijn draaikunsten in de Danssalon helemaal zou gaan maken in de wereld: Marco V (Verkuijlen), uit Heeswijk-Dinther. Ook zijn latere mede-’resident’, Eindhovenaar Benjamin Bates (alias voor Benjamin Kuyten), is inmiddels internationaal doorgebroken als dj. Als danceproducers vormen ze nog altijd een - succesvol - duo.
Alsof house nog niet genoeg opwinding bood (in de Randstad destijds al wel wijdverbreid, daarbuiten nog niet), besloten de nieuwe uitbaters haar te garneren met dansers en acteurs. Die verrasten het publiek bovendien met allerlei speeltjes (waaiers, fluitjes). In die gekdoenerij ontstond een grote verbroedering. En anders was er wel ’lovedrug’ xtc, om het plaatje compleet te maken.
Binnen een jaar was de nieuwe Danssalon een daverend succes. Ieder weekend volle bak, met vooral op zondagavond één extravagante bende. Dan was het gaynight, en werd de Danssalon bevolkt door opvallend (lees: schaars) geklede homo’s, niet zelden uitgedost als travestiet. Zij vooral waren het die de bijnaam van de Danssalon verdienden, die nog lang door Eindhoven zou zoemen: ’iT van het zuiden’, naar de beroemde voormalige nachtclub van wijlen Manfred Langer in Amsterdam.
Toen de Danssalon daar en elders in de Randstad eenmaal was ontdekt (al dan niet via hippe media die de club de hemel inprezen), was er helemaal geen houden meer aan aan het Stationsplein 4. De rijen stonden soms tot diep in de Dommelstraat. Koren op de molen was het programma The DJ’s van muziekzender TMF, dat vijf jaar lang op weekendavonden impressies uit de Danssalon uitzond, als opwarmertje voor het stappen.
Niet iedereen was blij. De TMF-camera’s waren een groeiende gruwel voor veel vaste bezoekers van het eerste uur, die klaagden dat het exclusieve karakter van de Danssalon verdween. „Het publiek werd commerciëler en jonger”, zegt oud-Eindhovenaar Rob Zegers, die vanaf het begin van de glorietijd jarenlang de deur platliep bij de Danssalon. „Het waren volgers, die kwamen om er te zijn en niets toevoegden aan de sfeer.”
Langzaam liep de Danssalon leeg. Dat kwam volgens Zegers ook omdat de zaak zich niet meer vernieuwde. „Ze zijn te lang blijven doorsukkelen. De dansers en travestieten waren in het begin enorm vooruitstrevend, maar op een gegeven moment kende je het kunstje wel. Bovendien kwamen er in Eindhoven en elders in Brabant steeds meer hippe tenten met housemuziek, die wel nieuwe trends zetten.”
Nazomerdagen
Van Waarden en Migchelbrink hadden grootse plannen voor herstel, maar hun roep om ruimere openingstijden kreeg geen gehoor van de gemeente. Die werkte ook al niet mee met vergunningen voor een volgende reanimatiepoging, een ombouw tot een grand-café. Toen de Danssalon in 2002 al schijndood was verklaard (zelfs in de vorm van een afscheidsparty), stierf ook Van Waarden. Op 61-jarige leeftijd beroofde hij zich van het leven. Een verband is nooit aan het licht gekomen. Zijn naasten typeerden Van Waarden vlak voor zijn dood nog als ’zeer strijdbaar’.
Migchelbrink besloot toch tot een doorstart. In een nieuwe formule liet hij de regie meestal aan andere organisaties, die een eigen, vaste avond verzorgden voor met name studenten en liefhebbers van twee opkomende muziekgenres: urban en hardstyle. De Eindhovense party-organisatie Frequence zorgde met die laatste, harde dancestijl zowaar nog voor nazomerdagen in de Danssalon, maar dat was slechts eens per maand.
De Danssalon was onherkenbaar geworden, de hoogzomer zou nooit meer terugkomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Funkrock uit Eindhoven in een voormalig klooster: ‘Eén grote speeltuin aan mogelijkheden’
EINDHOVEN - De Eindhovense band Whiff & The Wet Socks nam een album op in een oud klooster. ,,Die sfeer werkt door in de muziek”, aldus bandleider Dries van Elten (22). Op 7 januari is de releaseparty in de Effenaar. -
PREMIUM
Vluchtelinge met viool wil zich onder de vleugel van een bakker uit de Peel in de kijker spelen
GRIENDTSVEEN - Klassieke muziek is in Griendtsveen buiten op straat te horen sinds de Oekraïense vluchtelinge Vlada Nabutovska neerstreek in het dorp. Ze woont bij oud-bakker Gerard van Ham, met haar onafscheidelijke viool. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Helmonds kamerkoor zet jubileumjaar nostalgisch in: kwaliteit en sfeer gaan hand in hand
HELMOND - Het Helmonds Kamerkoor heeft een feestje te vieren: het is vijfenzeventig jaar oud. Jong, beter gezegd. Kwaliteit en een fijne sfeer gaan hand in hand. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
PREMIUM
Het aanstekelijke enthousiasme van chef-dirigent Duncan Ward
EINDHOVEN - Duncan Ward, de jonge en charismatische chef-dirigent van de Philharmonie Zuidnederland, krijgt steeds meer internationale aandacht. Maar betekent dat ook dat hij voortijdig zal vertrekken uit Eindhoven? -
-
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Stochelo Rosenberg, de ‘Mount Everest van de gipsyjazz’ speelt weer op zijn gitaar in Gerwen
GERWEN - Het wereldberoemde Rosenberg Trio uit Nuenen speelde zondag weer eens vlak bij huis in Gerwen, in Café De Stam. Bijzonder, als je weet dat deze grootheden van de gipsyjazz ook uitverkochte shows geven in New York of Tokyo.