Volledig scherm
Theaterfestival Boulevard vindt dit jaar van 4 tot 14 augustus plaats. © Boulevard

De jaarlijkse keuzestress rond Theaterfestival Boulevard

DEN BOSCH - Een kleine tweehonderd pagina's met zo'n honderd theaterproducties, concerten, familievoorstellingen en performances. Er is dit jaar genoeg te kiezen bij Theaterfestival Boulevard in Den Bosch. Vanaf donderdag 4 augustus tot en met zondag 14 augustus worden bezoekers op de Parade in een tentje gelokt of op locatie gestuurd.

Bezoekers van Theaterfestival Boulevard zijn er in alle soorten en maten. Dat geldt evengoed voor de 100 voorstellingen en concerten. Hoe beland je op de goede stoel?

Verschillende typen
Het wordt er niet gemakkelijker op dit jaar want het Boulevardprogramma (van 4 t/m 14 augustus) wordt stevig gestut door de stichting JB 500. Dat levert producties op waarvoor theatermakers driftig winkelden in de werken van de Bossche meester.
Om bezoekers op weg te helpen: een voorzet voor vier verschillende typen bezoekers, van oude rot tot debutant, van jonge ouder tot flaneur.

De debutant
Die gaat af op bekende namen. Bijvoorbeeld zangeres Ntjam Rosie die optreedt met het Artvark Saxophone Quartet. Of New Cool Collective dat een swingend programma maakt met acteur John Buijsman. De Bollywood dans van Bollylicious; daar kun je je ook geen buil aan vallen.

Oude rot
De verrassing vind je niet op festivalplein de Parade. Maar bladerend door het programmaboekje kom je er ook niet uit. Veel voorstellingen laten zich niet meteen doorgronden. Natuurlijk zijn er bekende namen zoals Dries Verhoeven. Prachtig hoe hij ons ooit ontving in zijn eigen hotel in de Brabanthallen. U bevindt zich hier blijft een all time-favoriet, maar ja, de man is kunstenaar en blijft verrassen. Nu met Guilty landscapes, episode III, waarbij hij zich laat inspireren door Jeroen Bosch.

Kids
Meer dan genoeg voorstellingen en activiteiten voor het hele huishouden. Wat te denken van een picknick met griezelgarantie. Het Vlaamse gezelschap Laika bereidt al jaren Boulevardproducties (Me Gusta, Patatboem) waarin het volop suddert en pruttelt. Dus als Peter de Bie en zijn gevolg in Piknik Horrifik (12+) aan de slag gaan met Jeroen Bosch’ Tuin der Lusten stookt hij zijn vagevuurtje eens lekker op voor wat hemelse gerechtjes.

De flaneerder
Tien dagen lang sfeervol verlicht paraderen langs tentjes, terrassen, straattheater en sta-tafels. Je kunt er de Sint-Jansklok op gelijk zetten. Maar pas op, bij al te grote zekerheden kan er iets zachtjes gaan zeuren. Kijkend in je glas Hoegaarden kan het jou ook gebeuren, zo’n aanvalletje van er-moet-toch-iets-meer-zijn. Beste remedie: direct maar binnenstappen in zo’n tentje.

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant

Volledig scherm
De Verdrietfabriek tijdens Boulevard in 2015. © Bart Gotink/BD
  1. Eén groot kunstwerk in Eindhoven van 54 studenten
    VIDEO

    Eén groot kunstwerk in Eindhoven van 54 studenten

    EINDHOVEN - Bij De Fabriek in Eindhoven is het steevast buffelen tot de laatste seconde voor de opening. Dat hoort zo bij kunstenaarsinitiatieven, waar de betrokken kunstenaars eindeloos dingen willen aanpassen. Bij de huidige presentatie, van maar liefst 54 eindexamenstudenten van academie St. Joost in Breda en Den Bosch, is het al niet veel anders. Voor wie niet beter weet, ogen de verschillende ruimtes in de voormalige tapijtfabriek als een ontplofte bouwmarkt, maar niets is minder waar.