Volledig scherm
Bo The Rude anno 2018 (vlnr): Robert Smissaert, Ruud Borgers en Erik Rooseboom. © Karel Hamm

De magische terugkeer van rockband Bo/The Rude uit Eindhoven

EINDHOVEN - De Eindhovense rockband Bo/The Rude, die in de jaren tachtig toptijden beleefde, is weer bijeen. De groep verricht zondag de officiële aftrap van een tournee. Het optreden in café Altstadt is ook een eerbetoon aan gitarist Peer Borgers, die vijf jaar geleden plotseling overleed.

‘Magische, onverklaarbare momenten’ leidden volgens Erik Rooseboom tot de terugkeer van de Eindhovense band Bo/The Rude. De bassist speelde zelf -zonder opzet- een cruciale rol bij de heroprichting. Hij beleefde een tijdje geleden een lastige periode. ,,Mijn groep Four Headed Dog was ontploft en ik lag in een scheiding.” Toen hij zijn verhaal vertelde aan oud-bandgenoot Ruud Borgers, sprak deze de woorden: ,,Laten we dan iets leuks gaan doen. En wat is leuk? Bo/The Rude!”

Reünie

De gitarist, zanger en naamgever van de band (,,Ze noemden mij vroeger altijd Ruudje Bo”) zat al een tijdje na te denken over een reünie.  Hij besloot niet langer te aarzelen. Toen ook drummer Robert Smissaert positief reageerde, ging het trio serieus aan de bak. Bo/The Rude dook de studio in voor de opnamen van een album, waarop de band nummers van de setlist van 1988 speelt. De Eindhovenaren presenteren de plaat zondag  in café Altstadt. Een tournee volgt. 

De show in Altstadt is ook een eerbetoon aan mede-oprichter Peter ‘Peer’ Borgers, de broer van Ruud. De gitarist  en pop- en cultuurjournalist van het ED overleed op 7 maart 2013 plotseling op 54-jarige leeftijd. Vijf jaar later staan zijn oude maten weer samen op het podium. De bijzondere datum was volgens Ruud niet direct de aanleiding voor de reünie. ,,Maar het is wèl steeds meer een reden geworden.” De vraag hoe Peer  tegen een terugkeer zou aankijken is niet relevant, vindt Ruud. ,,Hij zou er niets van vinden, want Peer zou gewoon zelf meedoen. Hij is ook nu onderdeel van Bo/The Rude.”

Visie van Peer

‘Wat zou Peer hebben nou hebben gezegd?’ Het is een vraag die regelmatig voorbij komt tijdens repetities. Ruud: ,,We hebben nu de cd opgenomen, die we eigenlijk dertig jaar geleden hadden moeten maken. We spelen de nummers van toen, met de kennis van nu. Ik schreef alle liedjes, maar de arrangementen maakten we samen. De visie van Peer zweeft in alle arrangementen rond.”

Bo/The Rude legde de lat hoog, al vanaf de oprichting in 1985. ,,We hebben het nooit leuk gevonden om iets op een slechte manier te doen”, zegt Ruud op geheel eigen wijze. De groep besloot een jaar lang deel te nemen aan bandwedstrijden om ‘uit de regio te komen’. ,,We waren klaar voor een sprong.” De gitaarrock met vele invloeden (van Thin Lizzy tot Tom Petty via soul) sloeg aan. Bo/The Rude won in 1987 de Wraak van Brabant. ,,Het leverde ons veel goodwill en 5.000 gulden op. Daar hebben we goede spullen van gekocht.” Ook veroverde het viertal de tweede plek in de strijd om de Grote Prijs van Nederland. 

Golden Earring

Bo/The Rude maakte een single, maar het plaatje kreeg weinig aandacht. ,,In de studio werden we helemaal overbluft door de producer. We wisten ook nog niks. Hij had het tempo al bepaald, voordat hij ons nummer hoorde.” De band deed niettemin veel ervaring op: twee jaar lang verzorgden de Eindhovenaren het voorprogramma van Golden Earring. ,,Heel leerzaam om mensen te vermaken die totaal niet in ons waren geïnteresseerd. De mannen van Golden Earring waren tof en beschermden ons.”

Bo/The Rude stopte omdat Ruud en Peer muzikaal begonnen ‘te clashen’ ,,En we vonden het veel belangrijker dat we als broers een goede verstandhouding hielden.” Anno 2018 streeft Bo/The Rude volgens Ruud geen hogere doelen na. De rockers willen simpelweg de nummers, die ze rond 1988 het meest speelden, op een goede manier neerzetten. Bassist Erik: ,,De ego's zijn overboord. Alles gaat in harmonie.”

Bo/The Rude, zondag 11 maart, Altstadt, Stratumseind 71, Eindhoven, 16.00 uur.
Support-act: The March met Lody Borgers, de zoon van Peer.
Andere regionale optredens Bo/The Rude:
25/3: Tam Tam, Deurne;
21/4: Paradox, Tilburg;
Koningsnacht, 26/4: Wilhelminaplein, Eindhoven

Volledig scherm
Peer (l) en Ruud Borgers tijdens de hoogtijdagen van Bo/The Rude. © Persfoto
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement