Expositie in MU, Eindhoven.
Volledig scherm
Expositie in MU, Eindhoven. © Hanneke Wetzer

Designmuseum in Eindhoven moet er komen

EINDHOVEN - Een designmuseum in Eindhoven moet er komen als het aan de provincie Brabant en de vijf grootste steden van Brabant ligt. En het Rijk moet meebetalen aan de realisatie daarvan. 

Dat valt op te maken uit een notitie die onlangs in Den Bosch is gepresenteerd en die op 1 november wordt gestuurd naar cultuurminister Ingrid van Engelshoven.

Must

Er gebeurt al heel veel in Brabant op kunst- en cultuurgebied, maar het kan nog beter en meer geld van het Rijk is daarvoor een must. Dat staat in het stuk ‘Brabantstad maakt het – een innovatie culturele regio als geen ander’ waarop iedereen nu kan reageren en dat over anderhalve maand gestuurd wordt naar het ministerie van OC en W.

Brabant krijgt nu rijksgeld voor zes instellingen, onder meer voor het keramisch centrum EKWC in Oisterwijk, Het Zuidelijk Toneel inTilburg en cultuurplek MU op Strijp S in Eindhoven. Die zijn opgenomen in de zogeheten BIS, de Basisinfrastructuur, waarin de belangrijkste instellingen van het land voor gedurende meerdere jaren zijn opgenomen. Die zes, dat is veel te mager, zo valt te lezen in de notitie. ,,Voor een robuust en breed landelijk stelsel zijn er in Brabant uitstekende mogelijkheden om de ontbrekende functies jeugddans en design in de BIS in te vullen. We denken dan met name aan De Stilte in Breda, aan de Dutch Design Foudation en aan een designmuseum.” Ook het Textiellab in Tilburg verdient meer ondersteuning, zo schrijven de samenstellers.

Adviescommissie

Heel opmerkelijk is ook dat in het plan wordt gepleit voor één adviescommissie, die gaat over de aanvragen van én de provincie én van de steden in Brabant. ,,Wij zien geen onoverkomelijke belemmeringen voor het ontwerp van één uniforme procedure”, zo staat in de notitie. Een werkgroep gaat de komende maanden de puntjes op de i zetten. Door één gezelschap te laten oordelen over aanvragen, ‘wordt de samenhang en integrale benadering van de culturele sector’ bevorderd. Wat dat eventueel voor gevolgen heeft voor het SCE, het adviesorgaan voor cultuur in Eindhoven, is nog onduidelijk.

Museum

BrabantStad wil dat er in de provincie ook een designmuseum komt. Daarbij wordt ook een keer de term ‘futurelab’ genoemd: een plek waar de toekomst kan worden beleefd en waarbij design een belangrijke factor is. Dat museum of lab zou in Eindhoven moeten landen. Wat dat voor gevolgen heeft voor het Designmuseum in Den Bosch is niet helder: eerder liet Timo de Rijk, directeur van het Bossche museum, al weten het ‘onlogisch’ te vinden om op zo korte afstand van elkaar, vergelijkbare plekken te realiseren. Een woordvoerder van Van Engelshoven liet eerder weten een designmuseum in Eindhoven ‘een interessant idee te vinden’. Als mogelijke locatie wordt het Evoluon geopperd.