Volledig scherm
Frans Mouws bij de Zeis Icon 35 mm-filmprojector. © ed

Documentair festival Docfeed in Eindhoven: Zielsgelukkig met ouderwets bakbeest uit 1940

VideoEINDHOVEN - Hij glimt gewoon, als een kind zo blij. Frans Mouws, directeur van documentair festival Docfeed, streelt haast liefkozend over het zwarte staal: zó intens gelukkig is hij met de Zeis Icon 35 mm-filmprojector. Een ouderwets beestje is het, want tussen 1932 en 1944 gemaakt. In Dresden. 

Degelijk spul dus, met een heuse oliedrukmeter, een vlamboog en een luikje om te zorgen dat de film niet in de fik vloog.

Geluid
Mouws, idolaat van films en dan vooral documentaire films, kwam de projector tegen op social media en reed terstond naar Friesland. Daar stond het bakbeest in een woonkamer van een andere filmfan. De directeur van Docfeed bracht het naar het Temporary Art Centre, thuishonk van het festival en daar werd het beest aangezwengeld (letterlijk) en kwam er warempel beeld. ,,We hebben wel de lamp vervangen door led, dat is natuurlijk wel zo veilig." Probleempje: er was geen geluid. Ja, wel het heerlijke geratel van de filmband die door de geleiders schiet, maar geen filmgeluid. ,,Nu hebben we provisorisch een amplifiertje eraan gekoppeld en die aangesloten op een gitaarversterker; werkt!", zegt de enthousiaste Mouws. ,,Jongens van de High Tech Campus gaan daar binnenkort verder mee aan de slag; komt goed. En mocht het echt niet lukken, dan regel ik wel een pianist om de film te begeleiden, dat hoort wel bij zo'n projector."

Korte films
Tijdens de komende Docfeed, van 22 tot 26 februari 2018, willen Mouws en zijn team de projector in een van de kleine zalen van het TAC plaatsen. ,,En dan korte films laten zien, van 2 of 3 minuten. En misschien dat we er een installatie van maken, want het blijkt dat vroeger die films, in de projectiecabine, langs geleiders in die ruimte werden gestuurd. Dat ziet er natuurlijk geweldig uit en maakt het echt tot een belevenis."