Volledig scherm
Kunstenaar John Körmeling bij het Draaiend Huis. © THOM VAN AMSTERDAM

Draaiend Huis in Tilburg kan weer gaan draaien

TILBURG/EINDHOVEN - Het kunstwerk Draaiend Huis van de Eindhovense kunstenaar John Körmeling op een rotonde in Tilburg kan weer gaan draaien; de gemeenteraad stemde in met reparatie.

Alle bekende argumenten over kunst kwamen voorbij, met soms fikse botsingen tussen verschillende fracties, maar het Draaiend Huis van de Eindhovense kunstenaar kan weer gaan draaien. Dat heeft de gemeenteraad van Tilburg gisteravond besloten.

Weg

Hans Smolders van Lijst Smolders Tilburg (LST), initiator van de discussie over het kunstwerk: ,,Je kunt een euro maar een keer uitgeven. Men wilde de stad Tilburg tien jaar geleden graag op de kaart zetten, onder meer met het Draaiend Huis. Toen is nooit verteld dat het jaarlijks onderhoud zo'n 9.000 euro is. Nu staat hij wéér stil en dit keer zou groot onderhoud 45.000 euro kosten. Wij zitten hier om belastinggeld te beheren. Het werk kan beter weg."

Ook de VVD gaf aan dat de grens, wat hen betreft, bereikt is. "Laat het maar stil staan, wij willen die 45.000 euro er niet aan uitgeven."

Kruikenzeiker

D66, GroenLinks en het CDA vonden juist wel dat geld uitgetrokken moest worden voor reparatie. D66: ,,Ook publicitair is het kunstwerk heel waardevol voor de stad." Groen Links vond dat sprake is van een van de beste kunstwerken in Nederland. En het CDA vond het Draaiend Huis bij Tilburg horen net als de kruikenzeiker bij Tilburg hoort.

Wethouder Mario Jacobs (Groen Links) en wethouder Marcelle Hendrikckx (D66), verantwoordelijk voor het onderhoud van kunst in de openbare ruimte, gaven toe dat het bedrag van 45.000 euro flink is: ,,Het is eenmalig een fikse uitgave, maar daarmee voorkomen we grote onderhoudsbeurten in de toekomst."

John Körmeling was zeer content met de uitkomst van de discussie. Het is de bedoeling dat het huis in het voorjaar van 2019 weer goed functioneert. 

Volledig scherm
Het Draaiend Huis in Tilburg. © john schouten / pve