Volledig scherm
PREMIUM
'Meisje, rennend op zandberg'. De foto is gemaakt in de jaren 50. © Martien Coppens

Drie maal Coppens: vader, zoon en dochter exposeren in Deurne

DEURNE - Het is voor het eerst dat werk van vader (fotograaf), zoon (beeldhouder)en schoondochter Coppens (schilderes) samen wordt getoond. Op drie plekken in Deurne kun je vanaf zondag kennismaken met hun werk.

Exposities

Je kunt vanaf 12 mei niet om Coppens heen in Deurne. Vader Martien Coppens (1908-1986), zoon Joep (78) en diens echtgenote Els Coppens Van de Rijt (75) zijn nadrukkelijk present met hun werk. In museum De Wieger (Oude Liesselseweg 29, tot 16/9) worden bronzen van Joep getoond, in combinatie met foto’s van Martien. In de ateliers zijn houten sculpturen van de zoon en tekeningen van Els te zien, in het grote atelier een aantal van haar abstracte schilderijen. In de tuin staan grotere objecten van de beeldhouwer.

In de hal van het gemeentehuis (Markt 1, tot 12/6) ook beelden van hem, naast architectuurfoto’s die Els de afgelopen jaren heeft genomen in Italië en Frankrijk.

Even verderop, in Vlierden (Molenhuisweg 4) zijn in en rondom het huis/ateliers van het kunstenaarsechtpaar eveneens beelden en schilderijen te zien.

Of ze iets gemeen hebben was de vraag en Els Coppens (75) wil wel aftrappen, thuis in Vlierden: ,,Vader en zoon lijken op elkaar; ik herken veel in Joep wat Martien (in 1986 overleden) ook had. Dezelfde interesses, dat viel mij al op toen ik net verkering had met Joep. Ze delen de liefde voor Afrikaanse kunst. Martien had een goede kijk op de beeldende kunst, net als Joep. En, het belangrijkste, de passie voor hun werk, bij beiden heel groot. Ik heb Joep alleen maar gelukkig gezien in het atelier. Sterker: als hij niet kan werken dan wordt hij letterlijk ziek. En dat zag ik bij vader ook.”

Er zijn geen mindere eigenschappen? ,,Martien had het soms lastig met zichzelf en ik vond hem ook tamelijk autoritair. Vaders wil was wet, maar dat was toen in veel gezinnen zo."

  1. ‘Luchtig’ avondje over de dood met Typhoon, Lucky Fonz III en Kader Abdolah in Parktheater Eindhoven

    ‘Luchtig’ avondje over de dood met Typhoon, Lucky Fonz III en Kader Abdolah in Parkthea­ter Eindhoven

    EINDHOVEN - ‘Een onomkeerbare toestand waarbij een voorheen levend organisme niet meer groeit, en geen metabolisme of andere actieve levensfuncties meer heeft.’ De Dood, kortom. Niet het eerste waaraan je denkt bij een relaxed avond­je uit, maar literatuurclub Watershed uit Eindhoven belooft het luchtig te houden tijdens haar avond ‘Hallo Dood!’ in het Parktheater, zaterdag 26 oktober.