Ons Eygen Landt overstijgt in 'Een serie ongelooflijke verhalen' het amateurniveau volledig. foto Kees Martens
Volledig scherm
Ons Eygen Landt overstijgt in 'Een serie ongelooflijke verhalen' het amateurniveau volledig. foto Kees Martens

Echt wat anders dan weer een klucht

Stuk: Een serie ongelooflijke verhalen Door: Ons Eygen Landt, Best Regie en tekst: Lieke Faber Gezien: vrijdag 5 juni Totaal: 425 punten


Of ik vooral 'gin nei schoen' aan wil doen, wordt me op het hart gedrukt. Want dit is theater op locatie in de buitengebieden van Best. Er zijn minder aantrekkelijke manieren om een lenteavond door te brengen dan deze wandeling langs vier ongelooflijke verhalen. Omdat de ED Theatertrofee al vergeven is, doet Toneelvereniging Ons Eygen Landt mee buiten mededinging.


SPEL 85


Het merendeel van de karakters in de vier stukken lijkt zo uit het leven geplukt, van straat gegrepen en hier geplaatst. De rollen zijn goed verdeeld, het spel wordt hierdoor heel naturel en geloofwaardig. Daarnaast zijn enkele godzijdank absoluut niet alledaagse figuren te zien, zoals een psychopaat met burn-out en een tot inkeer gekomen crimineel met plots opkomende helderziendheid. Ook die komen aardig tot leven. Met name het moment dat de boef opeens dingen gaat zien, levert een prachtige scène op.


REGIE 90


Lieke Faber ziet er uit als een volstrekt onschuldige doodgewone doorsneeburger. Haar fantasie is echter allerminst doorsnee. Want op dit avondje wandel je langs moord, zelfmoord, overspel, abortus, pistoolschoten, gijzelingen, De Dood, ruzie, familiegeheimen, gevaarlijke psychopaten, hun nog gevaarlijker slachtoffers en zo nog wat aardig vertier voor op de vroege avond. Dit is echt wat anders dan met je toneelclub weer een clichématige klucht instuderen, waarvoor hulde.


VORMGEVING 85


De vier eenakters worden gespeeld op verschillende locaties. Er is weinig tot niets aan die plekken veranderd. Dus worden de decors verzorgd door de natuur, wat caravans, een aardig optrekje en een schuur met een kapitaal aan landbouwmachines. Hartstikke gratis en onbetaalbaar!

Prachtig is de setting van 'Het Vossenhol' op de veranda van dat optrekje, omdat zo'n huis een rol speelt in het verhaal.


DRAMATURGIE 80


De figuren zijn soms behoorlijk levensecht, of het nu een zorgvuldig articulerende tv-presentatrice is of een huiselijk sloofje met schort. Dat maakt sommige stukken extra genietbaar, zoals waar een suïcidaal ingestelde gijzelaar de gevaarlijke psychopaat de huid vol scheldt en volkomen van zijn stuk brengt.

Hoewel de verhaallijnen soms heel erg vergezocht en dus ongelooflijk zijn, zijn ze niet ongeloofwaardig, doordat de karakters recht uit het leven geplukt lijken.


BELEVING 85


Je wandelt door het buitengebied van Best, over akkers en langs weiden, van het ene stuk naar het andere. Het is een bijzondere belevenis.

Als in de finale eenakter diverse rode draden tussen de losstaande stukken worden geregen, kun je niet anders dan als een blok vallen voor dit avondje theater, dat zowel in artistiek opzicht als in uitvoering het amateurniveau volledig overstijgt.


TOTAAL 425