Volledig scherm
Spoetnik van Martijn Neggers. © ED

Een zorgeloos Helmonderschap? Vergeet het maar

RECENSIEHELMOND - 'Spoetnik' is de nieuwe roman van Martijn Neggers. Het verhaal speelt zich af in Helmond-Noord. ,,Maar dat  had ook Dordrecht of Ammerwalervenerterp kunnen zijn."

Helmonders stinken en zijn dom. De trias politica? Betje Wolff? Nooit van gehoord! Buiten op een bankje roken ze de hele dag zware shag, want ze hebben toch niks anders te doen, ja, het clublied van Helmond Sport brallen (compleet onverstaanbaar natuurlijk), PVV stemmen en een oplossing bedenken voor het Marokkanenprobleem: ‘Gewoon kapotschieten’.

Niks Brabantse gezelligheid, Helmond is de hel op aarde, althans in de roman Spoetnik van schrijver Martijn Neggers (Eindhoven, 1987, opgegroeid in Valkenswaard), waarin alle clichés over Helmond nog eens extreem worden uitvergroot. Een fictief verhaal, dat zich echter afspeelt in en rond de werkelijk bestaande Spoetnikstraat in Helmond-Noord, en op het eveneens echte Carolus Borromeus.

Indringers

Het verhaal: op zijn 32ste verhuist Joris van der Werff, docent maatschappijleer, van Amsterdam naar Helmond om les te geven op het Carolus. Tot die tijd is Joris nog een frisse, blije gast. De Gewone Nederlander, met puzzels in de woonkamer, een hometrainer op zolder. In de Spoetnikstraat wordt alles anders. Als ze daar ergens een hekel aan hebben is het wel indringers, zeker als het ‘kankerjoden’ uit Amsterdam zijn.

Joris stuit op weerzin en argwaan van de bewoners. Dat wordt nog een graadje erger als ineens Gaston, van de Postcodeloterij, met een draaiende camera voor zijn deur staat met de mededeling dat hij tachtigduizend euro heeft gewonnen. Als enige deelnemer in de straat.

De buurt wil meedelen in de prijs, want het is ook hullie geld, maar als Joris daar geen gehoor aan geeft, gaat het van kwaad naar erger. 
De enige lichtpuntjes waar hij zich aan kan op- en aftrekken: buurvrouw - Sharmayne - die aan luidruchtige seks doet, en die andere buuf: Sharon, vrouw van de botte aso Theo, ‘die veel te goed is voor deze buurt’.  

Ondertussen wordt Joris - diejen homo - door pesterijen tot wanhoop gedreven en neemt hij zijn ontslag op het al even erge Carolus. Pas als er in de straat een bulldog (dendiejendutneks!) wordt vergiftigd, verandert er iets.

Spoetnik, opvolger van Neggers’ debuut De mensen die achterbleven, is een vermakelijk, soms ontroerend boek over eenzaamheid, ontheemding en groepsgedrag. Een echte 'page turner': je wil weten hoe dit in godsnaam afloopt. Dat het verhaal zich in Helmond afspeelt? Toeval, aldus de auteur, al gaf hij er ooit les. ,,Het had ook Dordrecht of Ammerwalervenerterp kunnen zijn.”

Grappig detail: De mevrouw op het scootmobiel komt ‘echt’ in het verhaal voor.

Spoetnik van Martijn Neggers (288 pagina’s) verschijnt 16 januari bij Nijgh & van Ditmar.

Volledig scherm
Martijn Neggers © Teis Albers
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement