René Renders (l) en David van der Linden, de twee nieuwe eigenaars van galerie Bonnard, voor het nieuwe pand aan de Berg in hartje Nuenen.
Volledig scherm
René Renders (l) en David van der Linden, de twee nieuwe eigenaars van galerie Bonnard, voor het nieuwe pand aan de Berg in hartje Nuenen. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Eigenaren Galerie Bonnard in Nuenen: Kunst beheerst nu ons leven

NUENEN - Nee, je hoeft niet gek te zijn om anno 2017 een galerie te beginnen. Ofschoon beginnen: René Renders en David van der Linden nemen de naam en het klantenbestand over van Galerie Bonnard. Dat bestand is aanzienlijk en dus is er sprake van zoiets als een vliegende start. 

Maar ook dat is niet helemaal waar, want het pand waar de vorige eigenaars Wilma en Henk van Lieshout twaalf jaar kunst toonden (Berg 41), vonden Renders en Van der Linden niet zo geschikt. En dus streken de twee heren neer op Berg 9, een paar honderd meter verderop, schuin tegenover de woning waar Vincent van Gogh twee jaar woonde en werkte.

Leerkracht
,,Er is relatief weinig bekend over de kunst die wij willen brengen, daarom de galerie”, meldt Van der Linden. Daarbij zijn ze niet over een nacht ijs gegaan. De leerkracht op een basisschool in Mierlo is sinds drie jaar student aan de Klassieke Academie in Groningen en zijn partner, voorheen directeur van een autobedrijf, studeert kunstgeschiedenis. Van der Linden blijft deels lesgeven, Renders verruilt de auto’s voor kunstwerken.

Het leven van de twee verloopt sinds enige tijd ‘behoorlijk anders’: ,,En dat is een understatement. We zijn eigenlijk alleen maar bezig met de galerie, de kunstenaars, de kunst; het beheerst nu ons leven.”

,,Het is begonnen toen ik een jaar in Groningen zat en we samen in het weekeinde steeds vaker naar exposities en beurzen gingen. Ons viel toen op dat er in het Zuiden vrijwel alleen ruimte is voor óf conceptueel werk, óf voor hyperrealisme. Terwijl er voor ons juist heel veel tussenin zit, en er mooie bruggetjes te maken zijn tussen die twee uitersten. Dat was feitelijk het begin van de galerie”, aldus Van der Linden.

Netwerk
Op zoek naar een goede ruimte, kwam het onderwerp een keer ter sprake in galerie Bonnard. ,,En Wilma en Henk gaven toen aan te willen stoppen. De naam Bonnard is - zeker in de meer figuratieve kunstwereld - best wel groot. Plus: er is een groot netwerk, met veel trouwe klanten. Toen hebben we de knoop doorgehakt. Kijk, je kunt een nieuwe auto kopen - of liever: twee auto's - of je steekt het in een galerie. Dat laatste doen wij”, zegt een grijnzende Van der Linden. Ja, ze hebben ook gekeken in Rotterdam en Eindhoven, maar Nuenen bleef trekken en de voordelen wogen zwaarder. "Nuenen heeft vanwege Van Gogh al een flinke aantrekkingskracht. En wij zitten als galerie midden in het dorp, in een grote ruimte waar we nu flink aan het werk zijn en het zit pal tegenover horeca. Wat wil je nog meer?"

De kunstenaars die tot hun stal horen zijn bekend; van Peter Durieux tot en met Elzo Dibbets. Ook de expositieagenda is al vol, tot begin 2019 zelfs. En er zijn inmiddels al afspraken met kunstenaars gemaakt om - parallel aan de grote Van Gogh-expositie in het Noordbrabants Museum in de zomer van 2019 - een presentatie te houden met werk, geïnspireerd op het werk van de beroemde Brabander.

Beweging
Naast het tonen van beeldende kunst staat er meer op het programma: "De galerie moet er voor iedereen zijn. Daarom dat we al in augustus een cursus schilderen in de openlucht aanbieden. Daarnaast gaan we lezingen houden, voordrachten en muziekoptredens. Er moet lekker veel beweging zijn in en rond de galerie, dat vinden wij belangrijk. Een plek ook waar je graag binnenstapt, zonder drempel en zonder een hijgerige figuur in je nek; daar hebben we beiden een bloedhekel aan." De twee weten ook dat die ‘drempel’ er toch nog wel is: "Ja, en dus moet je als galerie erop uit, op alle mogelijke manieren duidelijk maken hoe leuk en mooi kunst kan zijn. En luister, als ik de kinderen in mijn klas duidelijk kan maken wat het verschil is tussen een Van Gogh en een Van der Leck, dan gaat dat helemaal goed komen, toch?!"

Op 22 en 23 juli nemen de huidige eigenaars afscheid en worden de nieuwe eigenaars van Galerie Bonnard voorgesteld. Op 24 september is de openingstentoonstelling ‘Oude bekenden en nieuwe gezichten’.