Volledig scherm
Renë Daniëls en Henk Visch met Prins Bernhard Cultuurprijs Eindhoven © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Eindhovens feestje voor kunstenaar René Daniëls

EINDHOVEN - De Eindhovense kunstenaar René Daniëls kreeg zaterdagmiddag uit handen van Commissaris van de Koning Wim van der Donk de Cultuurprijs 2019 van het Bernhard Cultuurfonds uitgereikt. Hij was er zichtbaar content mee.

De prijs is Brabants - want de Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant - maar de uitreiking zaterdag aan beeldend kunstenaar René Daniëls (69) had niet meer Eindhovens kunnen zijn.

Op de eerste plaats omdat die feestelijke bijeenkomst plaatsvond in het Van Abbemuseum en dat wordt - aldus directeur Charles Esche in zijn toespraak -door Daniëls beschouwd als ‘zijn thuismuseum'. De Eindhovense schrijver Henk van Straten las vervolgens zijn essay ‘Eindhoven - niet Eindhoven’ voor, en daarin schetst hij op een heel fraaie manier hoe de stad een rol speelt in het werk van de kunstenaar.

De al even Eindhovense singer songwriter Björn van der Doelen bezong vervolgens ‘Vrouwen uit Brabant', tot groot genoegen van de gelauwerde. Tot slot kreeg Daniëls de prijs (een geldbedrag van 10.000 euro) overhandigd, maar vooral ook een beeld, speciaal gemaakt voor Daniëls door vriend en Eindhovense collega, Henk Visch. 

Volledig scherm
Het beeld van Henk Visch voor René Daniëls. © Bernhard Cultuurfonds
  1. Ook veel leerlingen studenten aan de slag met Van Gogh
    PREMIUM

    Ook veel leerlingen studenten aan de slag met Van Gogh

    EINDHOVEN – Meer dan drieduizend leerlingen en studenten van verschillende scholen in en rondom Den Bosch maken de komende maanden nader kennis met het werk van Vincent van Gogh. De educatieve dienst van het Noordbrabants Museum heeft een heel uitgebreid programma opgezet rond de tentoonstelling Van Goghs Intimi die zaterdag opent. Rond de opbouw van de grote expositie in het Noordbrabants Museum, maakten de drie Brabantse kranten een serie video’s.