Volledig scherm
De Eindhovense designer Pauline Wiersema plaatst haar werk op het Museumplein. © Olaf Kraak ANP

Eindhovense ‘HUH’ in plaats van ‘I amsterdam’

PollAMSTERDAM - De iconische letters ‘I amsterdam’ zijn maandagochtend weggehaald door de gemeente,  en daar zijn de letters ‘HUH’ voor in de plaats gekomen. Die bleven er vier uur staan. Het was een actie van de Eindhovense vormgeefster Pauline Wiersema. 

Zij studeerde dit jaar af met het project ‘A Fool Around’ aan de Design Academy Eindhoven en de drie letters ‘HUH’ maakten onderdeel uit van dat project en waren te zien op het binnenplein van de voormalige melkfabriek Campina. ,,Huh is een universeel begrip om overal ter wereld je onbegrip te uiten. Ik wilde hiermee de leegte opvullen die ontstond na het weghalen van de letters ‘I amsterdam'. Dit maakt de overgang wat draaglijker voor de mensen”, zo stelt Wiersema.

De reacties van de voorbijgangers waren ‘overweldigend’: ,,Honderden mensen hebben foto's en vooral veel selfies gemaakt. Ook Japanners en Chinezen begrijpen dat ‘Huh', dat maakt het ook zo leuk. Je ziet dat iedereen het snapt, er staan mensen vanuit de hele wereld bij en ze doen allemaal heel bevragend hun handen omhoog. Ja, er was een meneer heel erg boos, maar die was boos op alles en iedereen. Ik heb nog geprobeerd om met hem in gesprek te komen, maar dat wilde hij niet. Jammer dan.”

De Amsterdamse letters op het Museumplein – waarop en waarbij iedereen wilde worden gefotografeerd - worden de komende tijd gerestaureerd en gaan de komende jaren reizen langs diverse evenementen in de hoofdstad.

Volledig scherm
AMSTERDAM - De letters HUH op het Museumplein van designer Pauline Wiersema voor het Rijksmuseum in Amsterdam. © ROBIN UTRECHT