Volledig scherm
Catharinakerk in Eindhoven (archieffoto). © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Ensemble Resonanz speelt Bach op een bankstel

EINDHOVEN - Aantrekkelijk aan de muziek van de over het algemeen toch als streng beschouwde Lutherse componist Johann Sebastian Bach is dat je er alle kanten mee op kunt en dat musici zich ook uitgenodigd voelen om daar gebruik van te maken. 

Wie: Weihnachtsoratorium door Ensemble Resonanz
Waar: Catharinakerk, Eindhoven
Wanneer: 18 december 

Het Duitse Ensemble Resonanz koos voor een hier en daar wat gemoderniseerde en ingekorte huiskamerversie van het grootse Weihnachtsoratorium, visueel vormgegeven door een bankstel en een paar luie stoelen, een schemerlamp, een stuk of wat bijzettafeltjes en twee vloerkleden, alles op het altaar van de Catharinakerk waar het nog niet eens gek stond!

De sfeer van dit fijne concert was totaal anders geweest als de musici in plechtig zwart op rechte stoelen in het gelid hadden gezeten, zich bewust van de afstand die een concertzaal of een kerk nou eenmaal creëert. Niets daarvan, de zangers en spelers in hun dagelijkse kloffie keken, wanneer ze niet aan de beurt waren, gemoedelijk de kerk in en probeerden in hun uitstraling en hun muziek zo dicht mogelijk bij de luisteraar te komen. 

Een kei van een trompettist, vier stralend zingende vocalisten, strijkers om je vingers bij af te likken en als kers op de taart, of misschien beter als chocoladecake onder de slagroom, waren daar gitarist Johannes Öllinger en toetsenist Michael Petermann. Het tweetal haalde de typische Bachiaanse swing naar boven, bij momenten lekker jankend op de elektrische gitaar en dik spelend op vier vintage keyboards. 

De koralen, die de functie hebben van reactie en reflectie op belangrijke momenten in Bachs oratoria, werden door alle ensembleleden gezongen en op het laatst ook door het publiek. Een mooie manier om Frohe Weihnachten te bekrachtigen.