Volledig scherm
PREMIUM
Erik van Lieshout, 'Die Insel' (The Island), 2016. Still uit film. Courtesy Annet Gelink Gallery, Amsterdam.

Expo Erik van Lieshout uit Deurne in het Van Abbemuseum in Eindhoven: bijna een brave man

EINDHOVEN/DEURNE - Erik van Lieshout uit Deurne, werkend in Rotterdam, krijgt de Heinekenprijs 2018. De immer actieve, zeer geëngageerde kunstenaar toont in het Van Abbe onder meer een film over de vluchtelingenproblematiek.

Het Van Abbemuseum noemt hij een politiek museum en daarom vond hij het wel gepast om de film Die Insel uit 2016 te laten zien. ,,Dat is een politieke film, over de vluchtelingenproblemen. Gemaakt in Duitsland, precies in de tijd dat Merkel het had over ‘Wir schaffen das’ en ‘Wilkommen’. Maar de problemen zijn er nog altijd en dus is de film nog actueel.” Hij stopt even en dan: ,,Helaas.”

  1. Eenmalige rentree rapper Tony Scott  in Helmond
    PREMIUM

    Eenmalige rentree rapper Tony Scott in Helmond

    HELMOND - Twee jaar geleden was zijn afscheidsconcert in Paradiso. Tony Scott trok zich terug uit de muziekwereld nadat de ziekte Multiple Sclerose bij hem werd vastgesteld. Hij loopt sindsdien met een geleidestok en zijn gehoor is ook aangetast. Toch kon hij een lokroep van Urban Matterz-organisator Hans van de Berkmortel niet weerstaan. Tijd voor een eenmalige terugkeer, tijdens de eerste avond van hiphopfestival Urban Matterz. ,,Ik kan gewoon nog niet echt afscheid van het vak nemen", zegt hij zaterdagavond enkele uren voor zijn optreden in de Cacaofabriek.