Volledig scherm
Wateropvangsysteem van Clémence Althabeïty © Ruud Balk Fotografie

Expo 'Hope' in De Kazerne in Eindhoven: Broodnodige lichtpuntjes in zware tijden

Expo 'Hope' in De Kazerne in Eindhoven toont werk van 40 (ex-)studenten van Ilse Crawford en Oscar Peña, docenten op de Design Academy Eindhoven. 'Lichtpuntjes' noemt Crawford de projecten en daar hebben we behoefte aan.

‘Hope’, De Kazerne, Paradijslaan 2-8, Eindhoven. 

Van 19/4 tot zomer 2019. 

Open: dagelijks van 12-24 uur.

De Londense Crawford (57) is initiator en hoofd van de afdeling Man and Wellbeing en haar partner Peña runt de afdeling Man and Activity op de Design Academy Eindhoven. Crawford heeft in de Britse hoofdstad StudioIlse, goed voor met zorg gemaakte interieurs voor bedrijven, sociale projecten en particulieren, maar er zijn ook producten als lampen, tapijten en meubels. Alles gemaakt onder het motto: de menselijke noden en verlangens staan centraal bij alles wat StudioIlse doet. De tentoonstelling Hope is eigenlijk niet heel veel anders opgebouwd. De tentoonstelling heeft u de titel 'Hope' meegegeven. Hebben we daar behoefte aan? ,,De wereld zit nu in een bijzondere fase, met veel onzekerheid. En de dingen die spelen zijn stuk voor stuk grote zaken die ons hopeloos kunnen doen voelen. Wat we met deze tentoonstelling willen doen is een platform maken waar (oud-)studenten van de twee afdelingen projecten presenteren die te maken hebben met hoop. Dat kunnen kleine ideeën zijn, maar het zijn stuk voor stuk dingen die andere zaken in gang kunnen zetten; een alternatief kunnen bieden. Precies dat kan design doen: een idee materialiseren."

Eng

Volledig scherm
Ilse Crawford © StudioIlse

Waar de studenten volgens haar vooral mee bezig zijn is duurzaamheid en milieu. ,,Maar ook met big data, daar maken ze zich ook zorgen over en over de manier waarop machines zaken kunnen overnemen. Transparantie van de toeleveringskeen, is ook zo'n onderwerp waar we het vaak over hebben." Een voorbeeld is het project van Buro Belén waarin men zich met textiel op verschillende manieren kan beschermen tegen de zon zonder de schadelijke effecten voor ons en het ecosysteem. ,,De heren van Formafantasma hebben met afval van dieren nieuw 'leer' gemaakt en Alissa van Asseldonk deed een aantal jaren terug een onderzoek naar de handel in delen van het menselijk lichaam. Een beetje eng, maar het leverde een prachtig boek op dat ingaat op het lichaam als koopwaar. Dat zijn een paar voorbeelden van de in totaal veertig projecten die we laten zien." ,,En allemaal bieden ze - althans dat hoop ik toch - een lichtpuntje. Een lichtpuntje van hoe het in de toekomst kan zijn. Want als je naar het grotere verhaal kijkt, naar wat er nu in de wereld allemaal aan de hand is, dat is zo groots, daar kun je door worden verlamd en daardoor kan het zijn dat je niets meer doet. Maar dan kun je het verschil niet meer maken. Maar inspanning, dingen proberen, dat is een krachtige katalysator voor verandering. En hoop maakt die actie, die inspanning, mogelijk. Hoop is in dat opzicht beter dan optimisme, want hoop is meer concreet." Maar uw bent toch wel een beetje optimistisch, hoop ik althans? ,,Ha, ha. Ja, zeker. Design is altijd een optimistisch beroep, omdat we altijd bezig zijn alternatieven te bedenken. Maar hoop voelt voor mij aan als iets dat je kunt realiseren. Optimisme is een meer breder begrip. En ik hou meer van concrete projecten. Zoals we ook hier laten zien. Sommige van die projecten zijn kleinschalig, maar desondanks kunnen ze veel in gang zetten, kunnen ze anderen aanzetten tot weer andere daden. En weet je, niet elke verandering hoeft groot te zijn: You don't have to fix everything to fix anything."

Hakkens

De expositie is ruwweg onderverdeeld in drie delen: Careful Tech, Local Authority en Being Well. Crawford: ,,Het mooie van de combinatie vind ik dat kleine activiteiten kunnen leiden tot grote veranderingen. Kijk maar naar het werk van Dave Hakkens die met zijn Plastic Project de hele wereld over reist en heel sterk met duurzaamheid bezig is. Terwijl Clémence Althabegïty met haar wateropvangsysteem, geïnspireerd op systemen op het platteland van Zuid-Afrika juist heel lokaal kan worden ingezet. Dat is ook weer zo'n sterk voorbeeld van hoe je duurzaamheid en schoonheid kunt koppelen." Zou het een idee zijn om elk jaar een expositie rond het thema 'hoop' te maken door steeds andere personen? ,,Ik vind dat een mooi plan, dan heb je steeds een andere manier waarop je naar design kun kijken. Dus ja, ik denk dat het belangrijk is om doorlopend verschillende visies op design te tonen. Weet je, feitelijk is de Graduation Show van de Design Academy dat al. Dat zijn natuurlijk veel meer projecten en we hangen er niet het label 'hoop' aan, maar altijd zijn er wel een aantal presentaties die écht weten te inspireren. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom zoveel mensen die expositie bezoeken; er hangt daar altijd wel een optimistische sfeer. Wat denk jij?" Nou, ik moest even denken aan de tentoonstelling die Joseph Grima - directeur va de DAE - vorig jaar maakte in De Kazerne. Dat schetste niet bepaald een optimistisch beeld van onze wereld... ,,Nee, dat klopt, maar dat heeft te maken met het feit dat Joseph meer een analist is; hij kijkt heel anders naar dingen dan jij en ik. Maar ook hij geeft aan dat het belangrijk is om actief te zijn, een activist te zijn eigenlijk, en designers hebben dat wel in zich."