Fotowerk van Merijn Bisschops vormt een inspiratiebron voor muziek.
Volledig scherm
Fotowerk van Merijn Bisschops vormt een inspiratiebron voor muziek. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Expo Inside Out in Cacaofabriek Helmond: Bomen in de mist op accordeon

HELMOND - De tentoonstelling Inside Out in de Cacaofabriek opent met een concert. Muziek van Merijn Bisschops wordt uitgevoerd in de popzaal. Fotowerk van hem staat opgesteld in de entreehal.

'Far-Field' is de titel van een van de foto's in de entreehal. Er zijn rijen bomen op te zien die verdwijnen in dichte mist. Kleuren ontbreken nagenoeg. Grisaille overheerst in dit beeld, in subtiele schakeringen. Het is ook de titel van een nieuw muziekstuk dat Merijn Bisschops, geboren Eindhovenaar, schreef voor accordeonist Vincent van Amsterdam.

Het gaat bij de opening van de expositie in première. Ook speelt het Prisma Strijktrio zijn compositie Textures, op basis van spectaculair gekleurde, bijna abstracte landschapsfoto's die hij in IJsland maakte. Die worden tijdens het optreden geprojecteerd.

"De Cacaofabriek had me gevraagd om op te treden als accordeonist in combinatie met beeldende kunst", zegt Bisschops. "Ze staan daar open voor het combineren van verschillende disciplines. Maar omdat ik al jaren niet meer speel, heb ik dit alternatief aangeboden. Net als in Textures heb ik me laten inspireren door een foto die ik gemaakt heb. Het begrenst me, maar geeft tegelijkertijd richting aan de muziek. De grijstinten, het minimalistische, het ritme. Deze elementen leiden tot muziek die heel anders is dan wanneer ik een beeld met veel verschillende kleuren, vormen en texturen gebruikt had. De muziek is rustig, ingetogen, nevelig. Maar er zit ook iets in van mijn ervaring van dat moment. Achter die bomen loopt een drukke autoweg. Ook daarvan zal iets te horen zijn. Ik laat de foto niet projecteren. De mensen mogen zelf wegdromen en beelden vormen bij de muziek. "Het werk van Bisschops past binnen de opzet van de tentoonstelling Inside Out, waarin landschap steeds een rol speelt.

Sil Krol plaatst werken in de openbare ruimte, maar neemt daar ook onderdelen uit mee om die tentoon te stellen. Het werk van Iris Bouwmeester is gebaseerd op vormen uit de natuur. Het zijn objecten met een huid die over een skelet getrokken is, waardoor organisch ogende bollingen en holtes ontstaan. Van deze objecten heeft ze nu ook röntgenfoto's gemaakt. Marie Lexmond laat in het Brugwachtershuisje werk zien dat verband houdt met haar plan om bomen die met kap bedreigd worden bijeen te brengen in een nieuw bos. In de Lichtstraat, tenslotte, hangen landschapsschilderijen van Mathieu Hemmink.

Inside Out opent zondag 16 juni om 14.00 uur met muziek van Merijn Bisschops. De tentoonstelling duurt tot 28 juli.