Volledig scherm
PREMIUM
Karina Ruffo Leduc van Art Experience by KRL en Tijs Rooijakkers © FotoMeulenhof

Expo 'Spore' van Tijs Rooijakkers in EIndhoven: tekeningen van een beeldhouwer

EINDHOVEN - Tijs Rooijakkers, bekend van onder meer de 'Supertoll' in Woensel en 'Leap into the deep' op de campus van de TU/e, toont in de nieuwe galerie Art Experience by KRL op Sectie C tekeningen.

Tijs Rooijakkers is in Eindhoven vooral bekend door de grote ruimtelijke objecten die hij maakt. De 'Supertoll' natuurlijk op de eerste plaats; dat wonderlijke, houten bouwsel dat in Woensel niet alleen de bomen, maar vooral ook de buurtbewoners verbindt, want zij hebben er aan meegewerkt. Later werd daar 'Leap into the deep' op de campus van de TU/e aan toegevoegd. En in het West-Friese Hoorn maakte hij een honderdvijftig meter lange installatie bij het ziekenhuis. In de nieuwe galerie van Art Experince by KRL toont hij niets ruimtelijks.

Het zijn tekeningen die de Eindhovense kunstenaar in de sobere, maar daardoor juist heel aangename ruimte Iaat zien. Fikse bladen en ook houten panelen zijn dat, met daarop wervelende vormen. Die vormen lijken enigszins op elkaar; lijken variaties op een en hetzelfde thema. Zijn dit varianten op de basisvorm? Dé basisvorm die elke kunstenaar wel in zich heeft en die dikwijls als fundament voor elk kunstwerk wordt gebruikt? Rooijakkers (1975) beaamt dat: ,,Ja, en die van mij is wat je hier ziet en daar maak ik dus steeds varianten op. Ik maak ze intuïtief, in één beweging ook, als een soort handtekening."