Volledig scherm
'Boven de stad', werk van Marc Chagall uit 1914-1918, onderdeel van de tentoonstelling in Parijs. © Adagp Parijs

Expositie Van Abbe-conservator Eindhoven landt in Parijs

EINDHOVEN - Meer dan tien jaar geleden had ie een droom en eind deze maand komt die uit: de tentoonstelling met werk van Chagall, Lissitzky en Malevitsj wordt geopend. Niet in ‘zijn’ Van Abbemuseum in Eindhoven, maar de alternatieve locatie mag er wezen: het wereldberoemde Centre Pompidou in Parijs opent 28 maart haar deuren voor de expositie die Willem-Jan Renders heeft bedacht.

Eindhovenaar Renders is conservator Russische kunst van het Van Abbe en speelde al meer dan een decennium met het idee rond de drie Russische grootmeesters. Die waren honderd jaar geleden bijeen in Vitbsk en verantwoordelijk voor het ontstaan van de avanat-garde beweging in Rusland. Renders maakte eerder al tentoonstellingen rond het werk van El Lissitzky, van wie het Van Abbe een grote collectie bezit. Ruim twintig werken van die verzameling maakt dan ook onderdeel uit van de tentoonstelling in Parijs.

Renders heeft het idee voor de tentoonstelling bedacht, het verder uitgewerkt en in nauwe samenwerking met zijn Franse collega Angela Lampe gerealiseerd: ,,Zo hebben we samen onder meer flink wat reizen gemaakt om alle bruiklenen te regelen, en dat was nog een hele klus”, aldus een gelukkige Renders. Enige spijt heeft hij ook: ,,Tja, het blijft jammer dat het niet bij ons kan, maar deze presentatie kost meer dan één miljoen euro, dat kunnen wij niet ophoesten. Een van de doeken van Malevitsj kost alleen al meer dan 60 miljoen euro, dan kun je nagaan wat de transport- en verzekeringskosten kunnen zijn.”

Droom

Op de tweede verdieping van het Centre Pompidou, in zeven zalen, zijn de meer dan tweehonderd kunstwerken te zien. ,,Ja, een droom komt uit. Ook fijn dat er een goede catalogus bij verschijnt waar ik ook een bijdrage aan heb mogen leveren”, aldus Renders die rond de opening ook verschillende rondleidingen in het Parijse museum zal verzorgen.

Het is de eerste keer dat werk van de drie grondleggers van de Russische nieuwe kunst zijn samengebracht in een expositie. Renders: ,,Dat maakt het wel bijzonder ja en daar ben ik inderdaad trots op.”

Volledig scherm
Willem-Jan Renders.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Jimmy Rosenberg even op podium en dan de afkickkliniek in: Het is mijn laatste kans
    PREMIUM
    Video

    Jimmy Rosenberg even op podium en dan de afkickkli­niek in: Het is mijn laatste kans

    Gitaarvirtuoos Jimmy Rosenberg (Asten, 1980) was een wereldster, maar raakte verslaafd en verstrikt in zijn eigen leven. In het openbaar was hij de laatste tien jaar nauwelijks meer te zien. Binnenkort wordt hij voor de tweede keer opa. Omdat hij zijn kleinkinderen pas mag zien als hij clean is, trekt hij zich een dezer dagen terug in een gesloten kliniek. Maar ook wilde hij nog één keertje vlammen op de gitaar. ,,Waarom kijken ze alleen maar naar je om als je beroemd bent?”