Theater de Schalm in Veldhoven
Volledig scherm
Theater de Schalm in Veldhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Fabian Franciscus in De Schalm in Veldhoven: een aparte loot aan de cabaretboom

We zitten in het hoofd van Fabian en kijken door zijn ogen naar de wereld. En omdat Fabian naar ons kijkt, kijken wij met zijn blik naar onszelf. Een lastig verhaal, omdat deze cabaretier heel nadrukkelijk zijn 'specialisme' centraal stelt: autisme. 

Wie: Fabian Franciscus
Waar: De Schalm, Veldhoven
Wanneer: woensdag 2 oktober.
Ook nog te zien op donderdag 17 oktober in Parktheater Eindhoven

En hij legt het ons ook allemaal haarfijn uit in een powerpointpresentatie. Punt voor punt. Orde in de chaos. Een les die het moet hebben van de 'praatjes tussen de plaatjes'; de voorbeelden uit het leven gegrepen. Of uit de zaal, want Fabian mag dan volgens de sheets sociaal onhandig zijn, in een gesprekje over en weer met mensen op de eerste rijen heeft ook deze cabaretier wel zin. 

Voorbeeld van een leraar uit de zaal: 'En als ik dan zeg: de winter staat voor de deur, dan kijkt die autist dus echt naar de deur om het te checken.' Of het puntje 'teveel prikkels'. Fabian roemt dan de schapen in de wei: ,,Echt een goede uitvinding, want die beesten zeggen gewoon helemaal niks. Wat een rust." Relaties zijn natuurlijk ook een aantrekkelijke bron van misverstanden of verwondering, zoals de kant van het bed: ,,Eens rechts gekozen, dan zit je daar altijd aan vast." Kinderen, therapeuten, werk, ouders; er is nogal wat dat vanuit autistisch perspectief er net even anders uitziet. Fabian trekt ons daar heel soepel in mee, waardoor je bijna ongemerkt op zijn manier mee gaat kijken.

Een avond met veel woorden in een vrijwel leeg decor en met een heftig gebrek aan kleur en muziek. Prikkelarm. En de cabaretier is vaak slecht te verstaan omdat hij teveel binnensmonds praat. Een aparte loot aan de cabaretboom.