Volledig scherm
Op Cross-Linx van 2009 speelde een van de gezelschappen in de bergruimte van Muziekgebouw Frits Philips. © Jean Pierre Reijnen

Festival Cross-Linx Eindhoven stopt

EINDHOVEN - Het jaarlijkse festival dat klassieke en meer populaire muziek samenbracht, heeft zijn werk gedaan. Daarom wordt de stekker getrokken uit Cross-Linx, dat zeventien jaar heeft bestaan.

Cross-Linx is opgezet door Frank Veenstra, destijds programmeur in Muziekcentrum Enschede, nu werkzaam als programmeur bij Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven. Het festival was opgezet om de kloof tussen klassieke en niet-klassieke muziek te slechten. Destijds was dat nog een probleem, zo stelt het bestuur. Daarom werden bijzondere ensembles en musici bij elkaar gebracht en liet het onverwachte verbanden tussen allerlei muziekgenres plaatsvinden. Ook verleende de organisatie opdrachten aan componisten en initieerde samenwerkingsverbanden in binnen- en buitenland. Voorbeeld daarvan is de samenwerking tussen songschrijver Neil Finn (Crowded House), drummer Glenn Kotche (Wilco) en klassiek ensemble  Lunatree in 2016.

Andere steden

Naast Eindhoven en Enschede deden in de loop van de jaren ook podia als De Doelen in Rotterdam, De Oosterpoort in Groningen en Paradiso en Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam mee aan Cross-Linx. 

Het bestuur stelt dat Cross-Linx ‘zijn werk heeft gedaan’: ,,Daarom dragen we nu graag de fakkel van wat Cross-Linx mede teweeg heeft gebracht over aan al de nieuwe initiatieven en programmeurs die ons land inmiddels rijk is.”