Volledig scherm
Rob Engelaar bij zijn prijswinnende foto€ waarmee hij zaterdagavond in Museum Hilversum de eerste prijs gewonnen heeft in de categorie Nieuws Regionaal bij de Canon Zilveren Camera 2017. © Rob Engelaar

Fotograaf Rob Engelaar uit Geldrop: Deze prijs van Zilveren Camera opent deuren

GELDROP - Fotograaf Rob Engelaar uit Geldrop won dit weekend een eerste prijs bij de Canon Zilveren Camera met een foto gemaakt in Veldhoven.

Een jonge vrouw en een agent staan recht tegenover elkaar. De agent staat klaar om uit te halen met zijn wapenstok, iemand steunt de vrouw - letterlijk - in haar rug. 'I've got your back', noemde fotograaf Rob Engelaar (1984) zijn foto van de Eritrese demonstratie tegen de komst van omstreden diplomaten bij het NH Hotel in Veldhoven vorig voorjaar.

Met de foto won de Geldroppenaar afgelopen weekend tijdens de uitreiking van De Zilveren Camera in Hilversum de eerste prijs in de categorie 'Nieuws Regionaal'. Humberto Tan reikte de prijs uit. ,,Ik had het oprecht niet verwacht”, aldus Engelaar.

Grimmig

De fotograaf kan zich de dag, vorig jaar april, goed herinneren. ,,Ik had twee opdrachten in Liessel, maar hoorde dat er in Veldhoven wat gaande was. Maar toen ik er ’s ochtends langsreed, was er nog niet veel te zien. ’s Avonds hoorde ik dat het uit de hand dreigde te lopen, toen ben ik er meteen – met gezonde tegenzin na een lange werkdag – heengereden. De sfeer was grimmig, emoties liepen hoog op. Er werden stenen gegooid, agenten stonden klaar met wapenstokken. Het moment van de escalatie heb ik vast kunnen leggen.”

Engelaar werkt voor onder meer het ANP, waar hij ook freelance fotoredacteur is. De Geldroppenaar werkt pas sinds begin vorig jaar als fulltime fotograaf. De doorslag om helemaal voor de fotografie te gaan – voorheen een hobby – gaf zijn tweede plek vorig jaar bij de Zilveren Camera met een foto van het noodweer in Zuidoost-Brabant. ,,Toen heb ik de grote ‘winst’ al behaald. Die prijs opende de deur naar het ANP.”

De eerste prijs voelt voor hem een beetje als een Oscar. ,,Het is als fotograaf een van de hoogst haalbare dingen in Nederland. Met alleen al een nominatie bevind je je in een zeer select gezelschap.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement