Volledig scherm
Toneelstuk Afslag Eindhoven © Paul Beekhuis

Geen extra geld voor cultuur in Brabant

DEN BOSCH - Er komt geen extra geld voor cultuur in Brabant. Minister Bussemaker is niet bereid een voorstel van D66 en SP te steunen om 14 miljoen extra uit te trekken. Alleen GroenLinks bleek bereid dat voorstel te steunen. Bussemaker (PvdA) is het niet eens met de dekking die Alexander Pechtold (D66) en Jasper van Dijk (SP) voor hun voorstel in de begroting hadden gevonden.

Ook een motie van het Brabantse CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg om uit het oogpunt van spreiding meer geld vrij te maken voor aanvragen uit regio’s Zuid, Noord en Oost-Nederland werd ontraden. Bussemaker laat het bij de tien miljoen extra die ze eerder structureel vrijmaakte voor cultuur. Dat betekent in ieder geval dat de Brabantse festivals IVC, Cement en Circolo wel kunnen rekenen op geld van het Rijk.

Landelijke fondsen
Veel andere Brabantse instellingen als Matzer, Paul van Kemenade, Fundament en Afslag Eindhoven zijn nu aangewezen op de landelijke fondsen en verkeren nog langer in onzekerheid. In het maandag gevoerde debat in Den Haag ging het vooral over spreiding. Veel partijen vinden dat het geld voor cultuur niet goed wordt verdeeld. Volgende week wordt gestemd over de moties.