Volledig scherm
Het doek 'Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen' (1884/85) van Vincent van Gogh. © ANP Handouts

Grootse opera rond Van Gogh in het Evoluon

EINDHOVEN - In 2020 wordt in het Evoluon een jaar lang ‘Vincent Homeland’ opgevoerd; een grote opera rond de kunstenaar Vincent van Gogh. De productie van circa 1.2 miljoen euro is een Engelstalige, laagdrempelige voorstelling, op tekst van historicus Gerard Rooijakkers.

Het idee van de opera komt uit de koker van Van Gogh Brabant. De gemeente Eindhoven is daar heel snel bij aangehaakt. ,,Ook omdat in 20120 Groot Eindhoven honderd jaar bestaat en dat leek wethouder Mary-Ann Schreurs een goed moment om een dergelijk spektakel te brengen. Voorwaarden waren wel dat het Engelstalig zou zijn én dat het Evoluon zou moeten worden benut”, aldus Rooijakkers.

Eindhoven

De initiatiefnemers – naast Rooijakkers, producent Peter van Aar en Van Gogh Brabant - zijn vol vertrouwen als het gaat om de financiering. ,,We hebben nu reeds een intentieverklaring gekregen van de gemeente Eindhoven dat zij een deel van de kosten voor haar rekening neemt. Verder gaan we om de tafel met onder meer de provincie en het cultureel fonds Brabant C. Maar we krijgen er overal de handen voor op elkaar, dus ik maak me absoluut geen zorgen”, zegt Rooijakkers. Over de uitvoerenden wordt nog nagedacht maar er zal zeker ook worden gesproken met de Philharmonie Zuidnederland: ,,Dat orkest, verdeeld over de drie ringen van het Evoluon, hoe mooi is dat…?”

Outsider

De historicus heeft inmiddels het libretto (de tekst voor een opera) geschreven, Thijs Löwenthal werkt aan de muziek. De in Oirschot werkzame kunstenaar Marc Mulders is benaderd om het beeldende deel van ‘Vincent Homeland’ voor zijn rekening te nemen.,,De opera behandelt nadrukkelijk niet de biografie van Van Gogh, maar schetst de regio Zuidoost-Brabant, waarbij de kunstenaar als een scharnierpunt wordt gebruikt”, aldus Rooijakkers.

De outsider-Van Gogh is een van de drie motieven in de opera, naast volharding en het Brabant-motief. ,,Van Gogh was natuurlijk de ultieme outsider. Ik bedoel: een protestant in het katholieke Brabant van de 19e eeuw! Waar de pastoor hem op een bepaald moment verbiedt om anderen te portretteren. Toen werd hij uitgekotst en nu knuffelen we hem zo ongeveer dood; daarover gaat de opera óók.”

Vanwege de complexiteit van de muziektheateruitvoering is er inmiddels overleg geweest met de makers van de grote musical ‘Soldaat van Oranje’. De complete opera wordt alleen in het Evoluon gespeeld, maar de makers willen ook graag dat bepaalde delen gaan reizen langs locaties waar Van Gogh heeft gewoond.

Volledig scherm
Historicus Gerard Rooijakkers schrijft het libretto voor de opera rond Vincent van Gogh. © Harry Heuts Photography
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement