Volledig scherm
Afslag Eindhoven speelt in het Parktheater tijdens Hallo Cultuur 2012. © archieffoto Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Hallo Cultuur in Eindhoven na negen edities definitief ter ziele

EINDHOVEN - Hallo Cultuur, de dag aan het begin van het nieuwe seizoen waarop vrijwel alle culturele instellingen in de stad de deuren openzetten, is na negen edities niet meer. Oorzaak: gebrek aan budget.

Je zou het de Uitmarkt of Cultuurnacht van Eindhoven kunnen noemen, Hallo Cultuur, de dag aan het begin van het seizoen waarop de culturele instellingen hun deuren wagenwijd openzetten om het publiek gratis kennis te laten maken met het nieuwe aanbod. 

Geen budget

Het initiatief liep vorig jaar al op haar laatste benen, maar is nu definitief doodgebloed wegens gebrek aan budget. Stichting Cultuur Eindhoven zette vorig jaar de gemeentesubsidie stop, en heeft organisator Uit in Eindhoven/This is Eindhoven er ook geen middelen meer voor. 
Op het hoogtepunt deden er zo'n dertig culturele instellingen mee aan Hallo Cultuur, tot aan Nuenen toe.

,,Erg jammer”, zegt Milly van Maanen van het Parktheater, tien jaar geleden een van de initiators van het evenement. ,,Aan gebrek aan belangstelling heeft het zeker niet gelegen, het liep ontzettend goed. Het was voor ons een ideale manier om het publiek kennis te laten maken met het  aanbod.”

Parktheater

Het Parktheater heeft wel een nieuwe Open Dag in het leven geroepen, op 2 september met gratis sneak previews van onder meer Rob Scheepers, Katinka Polderman, Evita, Isabelle Beernaert, Tigre Blanco, Theaterplan, Wildpark, Opera Zuid en Het Zuidelijk Toneel. Ook het Muziekgebouw Eindhoven houdt op diezelfde dag open huis: daar zijn onder anderen Anneke van Giersbergen, Storioni duo en leden van Def Americans (gratis) te beluisteren. In Meneer Frits is een kindervoorstelling en er wordt een slagwerkworkshop georganiseerd door TROMP.