'Heldere hemel' is Boekenweekgeschenk
In zijn Boekenweekgeschenk 'Heldere hemel' blaast de Vlaamse schrijver Tom Lanoye (1958) een voetnoot uit het laatste jaar van de Koude Oorlog nieuw leven in. Dat doet hij op zijn karakteristieke wijze: niet vies van het grote gebaar maar tegelijk houdt hij het klein en ingetogen.
Tom Lanoye is de eerste Belg na Hugo Claus (in 1989) die de auteur van het Boekenweekgeschenk is. Hij verklaarde bij de bekendmaking vorig jaar al dat hij 'hysterisch enthousiast' was en dat hij de lat hoog zou leggen. Hij heeft woord gehouden.
De Belg greep de gelegenheid aan om te kiezen voor een Belgische invalshoek. Hij nam een kleine gebeurtenis van het wereldtoneel en poetste haar op door er zijn eigen draai aan te geven.
Drama
'Heldere hemel' is gebaseerd op het neerstorten van een onbemande Mig op een huis in Kooigem bij Kortrijk, op 4 juli 1989. Een noodlottig drama voor een familie, waarbij de negentienjarige zoon om het leven kwam. De personages en situaties in het boek zijn verder ontsproten aan de verbeelding van Lanoye, die zich naar eigen zeggen enorm heeft moeten inhouden. Het is zijn eerste novelle. Doorgaans is de (toneel)schrijver, dichter, polemist en performer met zijn kleine gestalte en 'bijbehorend napoleoncomplex' meer de schepper van werken van een lange adem.
Lanoye vestigde zijn naam in 1986 met zijn debuut 'Een slagerszoon met een brilletje'. Maar bekend werd hij vooral met de grote romantrilogie 'Het goddelijke monster/Zwarte tranen/Boze tongen' (samen zo'n 1300 bladzijden) over de lotgevallen van een Vlaamse familie en het failliet van België, zoals in de jaren negentig gebeurde (Dutroux, dioxineschandalen, elitebordelen, Witte Mars). Bejubeld zijn verder zijn toneelmarathons 'Ten oorlog!', waarin hij Shakespeare's koningsdrama's samenbalde, en 'De Russen!', een meesterstuk dat Toneelgroep Amsterdam vorig jaar speelde. Een groot succes was ook zijn jongste roman 'Sprakeloos' over zijn moeder die haar taal verliest, de moeder aan wie de schrijver zijn taal en talent te danken heeft. Dezelfde moeder die Lanoyes homoseksualiteit en zijn gedrag nadat hij uit de kast was gekomen als 'vuiligheid' afdeed.
Vlucht
In zijn Boekenweekgeschenk, dat in omvang en ambitie veel bescheidener is, beschrijft Lanoye de spectaculaire vlucht van het stuurloze Russisch gevechtsvliegtuig vanuit verschillende invalshoeken. Het verhaal begint met de overpeinzingen in het Poolse luchtruim van de piloot die zich met zijn schietstoel en parachute uit zijn haperende machine redt. Tot zijn verbijstering slaat kort daarop de motor weer aan en vervolgt het toestel zijn vlucht. Zonder kap en zonder piloot, volstrekt autonoom, koerst de machine vanuit het Oostblok af op het continent aan de andere kant van het IJzeren Gordijn.
Ondertussen staan in het militaire commandocentrum van de NAVO alle seinen op rood. Er wordt gedacht aan een aanslag, mogelijk zelfs aan het begin van een (kern)oorlog. De route van de Mig wordt gevolgd op een groot scherm. Een miniatuurvliegtuig kruipt over de landkaart van Europa in de richting van Duitsland, Nederland en België, als 'een worm die zich over de aardkorst van een appel heen zwoegt, met de wanstaltige beweging van alle larven en maden'. Tegelijkertijd heerst in het hart van Brussel verwarring op een krantenredactie, waar de journalistieke nestor het aan de stok krijgt met de jonge blaag van een hoofdredacteur die dankzij zijn vermogende familie een bliksemcarrière maakt.
Gezin
In die wisselende hoofdstukken weet Lanoye in enkele zinnen trefzeker zijn karakters te schetsen. Maar veruit de meeste aandacht gaat uit naar het gezin in Kooigem, het echtpaar Vera en Walter wier huwelijk ernstig op de proef wordt gesteld doordat de laatste door de knieën is gegaan voor een strakke chick van zijn zoons leeftijd.
Lanoye houdt de spanning erin en zeker de eerste helft van de novelle is een pageturner, goed en beeldend geschreven, vanuit de theatrale stijl die Lanoye eigen is. De novelle zit vol trefzekere en scherpzinnige observaties en oneliners als 'Het is met oorlog zoals met verliefdheden. Je kunt niet kiezen wanneer ze je overvallen.' De zwakke schakel zit op tweederde, als de bedrogen en vertwijfelde echtgenote Vera onverwacht bezoek krijgt van haar veel jongere rivale, 'een argeloos uitziend meisje, dat zich had ontpopt tot een serpent, ofschoon vermomd als Lolita op latere leeftijd'.
Dat hoofdstuk begint sterk als Lanoye de tweede persoon enkelvoud hanteert om dieper door te dringen in de psyche van Vera. Maar gaandeweg worden de hilarische scènes tussen die twee clichématig, een soort chicklit op het randje van kitsch en geloofwaardigheid. Het dramatische slot is evenwel virtuoos en aangrijpend en maakt veel goed.
'Heldere hemel' is in de Boekenweek gratis verkrijgbaar bij de aankoop van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Total Loss Festival in Best nu ook voor ‘hulle familie’: Rob Kemps kondigt eerste namen aan
BEST - Op zaterdag 9 en zondag 10 september keert Snollebollekes – alias Rob Kemps uit Best – terug in zijn ‘achtertuin’: Aquabest is dan opnieuw het decor van het Total Loss Festival. De zondag wordt nu ingericht als familiedag. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Boukje van Lierop (45) was jarenlang verslaafd en helpt nu anderen: ‘Er is een uitweg, maar ik kan niet iedereen redden’
ASTEN - Mensen die verslaafd zijn aan alcohol en drugs zijn ziek. Boukje van Lierop (45) uit Asten is daarvan overtuigd. Toen de greep naar verdovende middelen haar op het dieptepunt bracht, gooide ze het roer om. Nu werkt ze zelf in de verslavingszorg. -
Nieuwe leesclub Buskeda zet aan tot een goed gesprek
EINDHOVEN - Bij Buskeda lees je boeken waarover je een goed gesprek kan voeren. Over afkomst, familie en de vraag waarom je bent wie je bent. Initiatiefnemer Gisèle Mambre vertelt wat de nieuwe leesclub zo speciaal maakt. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
PREMIUM
Chinees enthousiasme over Van Gogh Village Nuenen: vaker jongerenreizen naar deze ‘verborgen parel’
NUENEN - Vincent van Gogh maakte van Nuenen een parel die amper onderdoet voor Amsterdam. Met dat idee kwamen studenten uit Hongkong dit weekend naar het dorp, om er in de voetsporen van de schilder te treden. Een reis die een Chinese touroperator vaker wil maken met jongeren. Ze blijken veel van de schilder te weten. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Jubilerend Sint Jozefkoor; ‘Zingen brengt je bij de diepere waarden van het leven’
HELMOND - Zondag viert het Sint Jozefkoor haar honderdste verjaardag met een concert in de Sint Jozefkerk met Polyfone muziek ‘Door de eeuw en eeuwen heen’. ,,Wie weet maakt deze muziek weer iets wakker.”