Volledig scherm
PREMIUM
Vincent van Gogh, Aardappelrooiende boerin, Nuenen, augustus 1885. Collectie Van Gogh Museum, Amsterdam. ©

Het sepiakleurige Brabant van Van Gogh

DEN BOSCH - Het Brabant van pakweg anderhalve eeuw geleden staat centraal in een boek met prenten en foto’s van weleer en citaten tekeningen en schilderijen van Vincent van Gogh.

Hoe zag het Brabant er uit toen Vincent van Gogh dat tussen 1866 en 1885 tekende en schilderde? Ronald Peeters, ex-leider van het Stadsmuseum Tilburg  en Emy Thorissen van de Brabantcollectie maakten er een fraai kijkboek van: ‘In de Brabantse voetsporen van Vincent van Gogh’. Vrijdagmiddag wordt het boek gepresenteerd in het provinciehuis van Den Bosch. 

  1. Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven: ‘het is erop of eronder, laat je stem horen’

    Muziekge­bouw Frits Philips in Eindhoven: ‘het is erop of eronder, laat je stem horen’

    De auteur van dit artikel is Rob Schoonen, kunstredacteur van het ED. Waarom is het zo oorverdovend stil rond Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven? Al jaren? Zeker, de gemeenteraad is er druk mee, net als het college van Eindhoven, dat het ene na het andere plan bespreekt om het noodlijdende muziekcomplex te redden. Om over de medewerkers van het complex maar te zwijgen; het merendeel werkt zich een slag in de rondte om van de rode weer zwarte cijfers te maken. Zo zijn er flink wat mensen bezig om de concertzaal – financieel gezien - weer gezond te maken. Maar waarom hebben de bezoekers in al die jaren nog helemaal niets van zich laten horen? Het zijn er jaarlijks meer dan 160.000. Echter: stilte alom. Het wordt tijd dat die ook eens hun mond open doen. En flink ook. Voor het te laat is.