Volledig scherm
PREMIUM
Installatie van Thomas Koevoets. © FotoMeulenhof

Het serieuze spel van de kunst in de Cacaofabriek Helmond

ExpositieHELMOND - Zes kunstenaars verkennen de speelruimte van de mens in de Cacaofabriek in Helmond. Dat gaat van strak geometrisch staal tot losjes in elkaar geflanst karton, van perfect glanzend glas tot een autowiel met wielklem.

Zes kunstenaars verkennen op zeer uiteenlopende wijze de speelruimte van de mens in de Cacaofabriek. Maar het grootste verschil zit tussen de generaties. Het spel van de kunst wordt door de jongeren wel héél anders gespeeld. Groter kan het verschil tussen twee kunstenaars nauwelijks zijn. Zo streng geometrisch en secuur uitgevoerd als het werk van Cor van Dijk (1952) is, zo houtje-touwtje oogt de installatie van Thomas Koevoets (1992). Van Dijk bouwt zijn beelden op uit losse, perfect afgewerkte stukken massief staal. De openingen en lijnen die in de superstrakke vorm ontstaan, de subtiele contrasten tussen de verschillende vlakken van de geöxideerde huid - ieder detail draagt bij aan het totaal.

  1. De productieve jaren van Van Gogh in Nuenen
    PREMIUM
    Video

    De productie­ve jaren van Van Gogh in Nuenen

    EINDHOVEN – Geboren in Zundert, leerling en student in Zevenbergen en Tilburg, brengt Vincent van Gogh zijn meest productieve tijd in Brabant door in Nuenen. Twee jaar werkt hij er, van december 1883 tot november 1885. Hij schildert en tekent er vooral wevers en boeren. Die zijn ook te zien op de tentoonstelling Van Goghs Intimi die vandaag, zaterdag, opent. Rond de opbouw van de grote expositie in het Noordbrabants Museum, maakten de drie Brabantse kranten een serie video’s.