Hetpaarddatvliegt stopt, Parktheater neemt activiteiten over

EINDHOVEN - De Eindhovense theatergroep Hetpaarddatvliegt stopt ermee. Door het stopzetten van provinciale steun ziet het gezelschap, gespecialiseerd in jeugdtheater, geen mogelijkheden meer om verder te gaan.

Volledig scherm
Affiche van de voorstelling 'Rooie Kop' van Hetpaarddatvliegt.

Het gezelschap van Reem Wittenbols, Annemiek Nienhuis en Loek Beckers bracht dertien jaar lang theatervoorstellingen voor jonge kinderen en adolescenten. Daarbij werden vaak forse thema's als de dood of oorlog aangesneden.

Pijn
Twee maanden terug werd duidelijk dat de provincie Brabant de subsidie aan het collectief niet wilde voortzetten. Na rijp beraad heeft het gezelschap daarom besloten te stoppen, de stichting wordt opgeheven. Parktheater Eindhoven neemt echter de activiteiten over. 

,,Het doet pijn voor iedereen", aldus voorzitter Paul L'Herminez. ,,Maar ik ben tevreden dat er met betrokken partijen een oplossing is bereikt. Die gekozen samenwerking betekent immers ook behoud van de jeugdtheaterfunctie en een nieuwe start."

Makers gaan door
Directeur van Parktheater Eindhoven, Giel Pastoor: ,,Je kunt dit zien als een soort steunoperatie, wij nemen zaken als de financiën en het beheer over, de makers gaan door met wat ze voor dit en het volgend jaar van plan waren; een reeks goede voorstellingen maken. Ik ben blij dat we op deze manier het jeugdtheater voor de stad hebben kunnen redden." 

De komende tijd denkt het Parktheater, samen met de makers en de Stichting Cultuur Eindhoven na over wat de mogelijkheden kunnen zijn ná 2018. ,,Je weet dat ik graag meer makers op het gebied van de podiumkunsten in de stad wil, dus wie weet."