Volledig scherm
PREMIUM
René Daniëls voor een doek dat hij maakte in 't Meyhuys in Helmond in 1983, nu te zien in Brussel. © Peter Cox

Hommage aan Eindhovenaar René Daniëls, een van de belangrijkste kunstenaars van Europa

ExpositieBRUSSEL - In kunstencentrum Wiels in Brussel is donderdag een zeer grote tentoonstelling van René Daniëls geopend. De Eindhovense kunstenaar wordt er geëerd als een van de belangrijkste kunstenaars van Europa.

Kunstverzamelaars uit binnen- en buitenland - sommige met een heus strikje, museumdirecteuren strak in het pak, curatoren uit alle windstreken van Europa, maar ook wereldberoemde kunstenaars als bijvoorbeeld Marlene Dumas en Luc Tuymans, ze zijn er allemaal tijdens de voorbezichtiging. De Amsterdamse Dumas stapt door de zalen met een brede glimlach die aanstekelijk werkt. Antwerpenaar Tuymans sjokt – gestoken in zijn eeuwige regenjas – van schilderij naar tekening, streng kijkend onder zijn borstelige wenkbrauwen, onderwijl zoiets als ‘fabuleus schilder’ mompelend.

  1. Directrice Pauline Terreehorst neemt afscheid van Natlab: ‘Eindhoven staat er niet florissant voor’
    PREMIUM

    Directrice Pauline Terree­horst neemt afscheid van Natlab: ‘Eindhoven staat er niet florissant voor’

    EINDHOVEN - Ze roemt de kwaliteit van het Natlab-personeel (‘een robuust team’), maar hekelt de Eindhovense gemeenteraad (‘er moet meer geld naar cultuur’) en de nadruk op techniek, design en kennis (‘dat is een keurslijf geworden’). Interview met Natlab-directeur Pauline Terreehorst, die met pensioen gaat en dus het Eindhovense theater- en filmhuis achter zich laat.