Volledig scherm
Cover album 'Wandern' van Egbert Derix en Sef Thissen. © Egbert Derix

Imponerende liederencyclus van pianist Egbert Derix en bariton Sef Thissen

RECENSIE - Pianist Egbert Derix uit Horst houdt van ambitieuze projecten. Zijn meest recente 'onderneming' is een van zijn meest uitzonderlijke: met bariton Sef Thissen uit Venlo heeft hij een Duitstalige liederencyclus op cd gezet.

De zeventien stukken op het album Wandern zijn door Derix gecomponeerd. Het merendeel van de teksten ontsproot aan het brein van zijn vader Jan Derix (1936-2009), journalist en dichter. Senior schreef de prachtige, beschouwende gedichten als jonge man, in de periode tussen 1956 en 1958. De Nederlandse teksten werden door zoon Egbert in het Duits vertaald. Daardoor passen ze in de traditie van het (klassieke) Duitse lied, een kunstvorm waardoor zowel pianist Derix als zanger Thissen is gefascineerd.

Ook liedteksten van Astenaar Ton Engels, Frans Pollux en een gedicht van de Italiaanse Mario Argante zijn door Derix vertaald en op muziek gezet. Pianist en zanger, die elkaar in 2015 leerden kennen tijdens een benefietconcert voor vluchtelingen, hebben de liederencyclus opgenomen in een intieme, maar ook imposante omgeving: de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Zonder publiek.

De onderlinge chemie tussen beiden is hoorbaar in het sferische en ingetogen werk. De cyclus roept associaties op met lange gesprekken over het leven tijdens een frisse ochtendwandeling. Al eerder maakte Derix albums rondom het werk van achtereenvolgens de Britse band Marillion en de Oostenrijkse zanger Falco. Met Gerard van Maasakkers won hij in 2012 de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied Zomaar onverwacht.  Deze nieuwe cd, uitgegeven in eigen beheer, is opnieuw een bewijs van de veelzijdigheid van de Noord-Limburgse componist en muzikant.