Volledig scherm
Katrein Breukers, winnares van de AG-Kunstprijs 2017, krijgt de prijs uit handen van voorzitter Rolf Treep. © Ine van de Rijke

Katrein Breukers wint Kunstprijs
Genootschap

EINDHOVEN – De Tilburgse kunstenares Katrein Breukers is de winnaar van de AG-Kunstprijs 2017. Die prijs, 2500 euro, werd haar donderdagavond uitgereikt in het Academisch Genootschap.

De prijs van de Eindhovense vereniging bestaat sinds 1990 en wordt twee keer in de vijf jaar uitgereikt aan talent uit de regio Eindhoven, niet ouder dan 35 jaar.

Breukers werd gekozen uit vijf genomineerden die allen een presentatie hielden voor de jury, waarin onder meer kunstenaar Paul Segers, kunsthistorica Liesbeth Schreuder en curator Yvonne Hamstra zitting hadden. Van de genomineerden Jip de Beer, Fieke van Berkom, Bouke Bruins en Hester van Tongerlo en van de winnaar Breukers is werk te zien in het Academisch Genootschap.

Energie

Breukers (1991), naast het kunstenaarschap ook actief als kunstdocent, onder meer in Eindhoven, werd door de jury voorgedragen vanwege haar onstuitbare energie en het vermogen om de juiste beeldende middelen te vinden voor haar werk. Zij weet zich niet gebonden aan een bepaald materiaal; de idee bepaalt waar zij voor kiest; van schilderen, tekenen, ruimtelijk werk tot en met installaties en performances. ,,In alles zoekt zij verbinding met haar directe omgeving en dat doet zij met humor en relativering”, aldus de jury.

Eerdere winnaars van de AG-Kunstprijs waren onder anderen de kunstenares Elly Strik, dichter Maarten van den Elzen en de kunstenaars Aagje Linssen, Ingrid Simons en Thomas Kuijpers.

Publieksprijs

Dit keer wordt er ook een publieksprijs toegekend; die wordt op 25 januari bekendgemaakt. De presentatie bij het Genootschap (Parklaan 93) is tot 30 januari te bezoeken, van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 21 uur.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement