Kei Fijne Film Eindhoven: ‘Dijkhoff zaagt aan mijn stoelpoten’

videoDe tweede ‘Kei Fijne’ eindejaarsfilm van Eindhoven laat alle hoeken en gaten van de stad zien met vette knipogen of juist subtiele verwijzingen naar gebeurtenissen in 2019.

Het is de tweede film die citymarketingorganisatie Eindhoven 365 heeft laten maken als ‘cadeau aan de stad en alle Eindhovenaren’. Vorig jaar werd het eerste, tien minuten durend filmpje gepresenteerd, toen met hoofdrollen voor acteur Steye van Dam en burgemeester John Jorritsma. In de nieuwste, twintig minuten durende film komt ook weer een keur aan bekende en minder bekende Eindhovenaren voorbij.

Boek

In tegenstelling tot in 2018, is er dit keer een verhaallijn te ontdekken. Enigszins gebaseerd op delen uit het boek ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeijffer , strandt hoofdpersoon Joep (Vermolen) op kerstavond in Eindhoven en kan ternauwernood een kamer krijgen in het bizarre Hotel Eindhoven. Waar achter elke deur een ander avontuur - vol ironie - wacht.

Volledig scherm
Beeld uit Kei Fijne Film Hotel Eindhoven © Copyright Eindhoven 365

Zoals in de Piazza, waar hij op de roltrappen Sharon Kovacs ziet, en er terstond achterna rent. Hij komt zo onder andere terecht in een kroeg, waar hij een hilarisch gesprek aanhoort tussen acteur Huub Smit en Romke Swinkels (topman van Bavaria) waarbij de woorden ‘brewery’ en ‘broers’ heel dicht bij elkaar blijken te liggen. Frank Lammers speelt een behoorlijk nukkige Kerstman die vooral ‘Eindhovens en dus een beetje anders’ wil zijn en daarom niets voelt voor een happy end in de film.

Malloot

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, houdt in de film een gloedvol betoog over Eindhoven en Philips (waar zijn opa werkte) en stelt vlakweg dat hij gráág burgemeester wil worden ‘van mijn geliefde Eindhoven’. Dat levert kritische noten op van John Jorritsma, de huidige burgervader, die opdracht geeft om gelijk ‘iets te gaan doen aan die malloot die aan mijn stoelpoten zit te zagen; de uitslover!’

Een kei fijne film - Hotel Eindhoven is ontwikkeld door videobedrijf Cutjongens en scenarioschrijvers Theo Lexmond en Merlijn Passier. De muziek komt ook uit de stad: van onder meer Mozes and the Firstborn, Stuurbaard Bakkebaard, Kovacs en Bots. Bij de presentatie van de film werd - weer met een knipoog - gezegd dat die van 2020 best 36,5 minuut mag duren...

De film is tot en met 20 november, om 18.30 uur (gratis) te bezoeken in LAB-1 (Keizersgracht 19) of via thisiseindhoven.com/film. Ook op het scherm op het Stationsplein komt de film om het half uur voorbij.

Volledig scherm
Joep Vermolen (links) en Steye van Dam in de nieuwe Eindhoven-film. © Eindhoven 365
Volledig scherm
Klaas Dijkhoff in de Eindhoven-film. © copyright Eindhoven 365