Volledig scherm
jules keeris © x

Knegselse grappen net niet goed genoeg

AMSTERDAM - Cabaretier Jules Keeris wist de finale van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival maandagavond niet te winnen.

'Kent iedereen Knegsel? Voor de mensen die het niet kennen: het is een dorpje tussen Wintelre en Steensel.' Het was een van de grappen waarmee Jules Keeris (23) uit Knegsel maandagavond scoorde in de finale van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival. De jury- en publieksprijs gingen echter naar Amsterdammer Bugra Gedik.

Keeris stond maandag voor een uitverkocht DeLaMar Theater nabij het Leidseplein. ,,Zeshonderd man in de zaal, dat was wel gaaf. Ik ben gewend om voor maximaal honderdvijftig man te spelen dan is dit wel even anders. Bij een geslaagde grap klinkt de lach echt zes keer harder."

Finale
Koud van het podium kijkt Keeris tevreden terug op de finale. ,,Ik had een goede interactie met het publiek. Lekker improviseren en de meeste grappen vielen goed. Gelukkig geen pijnlijke stiltes."

Keeris heeft het grappenmaken in zijn dna. Zijn oom Hans Keeris werd afgelopen februari nog Brabants Kampioen Tonpraoten. Zelf studeert hij aan de Academie voor Theater in Tilburg en pas een jaar of twee is hij actief als cabaretier. Daarvoor deed hij vooral toneel en theater. 

Voor de Amsterdamse wedstrijd had Keeris zich zelf aangemeld. ,,De organisatie is bij een optreden van mij in Sittard komen kijken of het niveau goed genoeg was."

Het hart van Keeris ligt bij het tragikomische genre en dan is alleen zijn geboortedorp Knegsel al goed voor een batterij grappen. 'Een dorp zó in the middle of nowhere dat er een AZC leegstaat omdat zelfs Syrische vluchtelingen het een té barre tocht vinden om er te komen.'  

Accent
,,Mijn Brabantse accent sloeg goed aan. Vooral als ik boos werd. En daarna vertalen in het Nederlands, doet het altijd goed. Dit was mijn eerste 'grotere' finale maar het smaakt zeker naar meer."

Het Amsterdams Studenten Cabaret Festival geldt als een opstapje voor de grotere cabaretwedstrijden. Eerdere winnaars van het Amsterdamse festival zijn Pieter Derks en de Partizanen.