Volledig scherm
Jacques Welp met de boeken van zijn oma, Catrien Welp van kunsthandel ‘t Geveltje. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Kunstboeken van oma Welp naar het archief in Eindhoven

Jarenlang liet kunst-handelaar Catrien Welp elke kunstenaar die bij haar exposeerde, een kunstwerkje schilderen of tekenen in een boek. Dat leverde vijf prachtige boeken op.

Wie denkt dat kunsthandel Bies de eerste was in Eindhoven, heeft het mis. Al in 1946 - een paar jaar eerder dan Bies - begon Catrien (oma) Welp kunstenhandel 't Geveltje. In de Jan van Lieshoutstraat, in een van de oudste panden van de stad, gaf zij kunstenaars de kans hun werk te exposeren. Een maand lang. Oma zorgde voor de uitnodigingen, een stukje in de krant, een spreker en koffie en koekjes bij de opening.

Kleinkinderen

Als tegenprestatie vroeg de in 1973 overleden kunsthandelaar de exposerende kunstenaar een werkje te maken op een bladzijde in een speciaal daarvoor bestemd boek. Die boeken - het werden er in totaal vijf - worden morgen aangeboden aan het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe). Dat leek de kleinkinderen van 'oma Welp' de beste oplossing: ,,Anders liggen ze maar ergens op een zolder te verstoffen en dat is jammer want dan kan niemand ze meer inkijken. Of er worden bladzijden uitgescheurd en dat zou heel spijtig zijn", aldus Jacques Welp.

Catrien Welp-Lamberg, echtgenote van Theo, de man die onder meer kledingsmagazijn Welp & Co. Combinatie bestierde, dreef de kunsthandel tussen 1946 en 1964. Het was een winkel waar ze antiek en vooral ook bric-à-brac verkocht. ,,Op een goed moment besloot ze ook exposities te houden. Daarvoor nodigde zij kunstenaars uit die ze kende, via de handel, of via haar man die zelf ook schilderde", aldus Welp, die het voorbije jaar de boeken heeft bestudeerd en keurige lijsten heeft opgesteld van alle exposanten.

Illustere namen

Illustere namen uit de regio komen dan voorbij: van Antoon Kruysen (de eerst exposant), Teun Gijssen, Peter van den Braken, Kees Bol, Peer van de Molengraft en Ton Smits (de laatste exposant). Maar ook een landelijk bekende kunstenaar als Otto van Rees presenteerde er zijn werk. En maakten soms fantastische kunstwerkjes met passende teksten ('Mevrouw Welp is een tof wijf!').

Die boeken kwamen via zijn vader terecht bij Jacques Welp en die heeft - in goed overleg met de andere kleinkinderen - besloten ze over te dragen aan het RHCe. ,,Eerst ben ik langs geweest bij het Eindhoven Museum en het Van Abbemseum, maar daar bleken ze niet te passen. Het archief was echter graag bereid de boeken in te nemen en te conserveren. Ik hoop dat ze de boeken ook een keer exposeren."

Volledig scherm
Het vignet van Kunsthandel 't Geveltje in Eindhoven.