Lab-1 in Eindhoven
Volledig scherm
PREMIUM
Lab-1 in Eindhoven © ED

Lab-1 in Eindhoven zit documentairefestival DOCfeed als gegoten

EINDHOVEN - De verhuizing van TAC naar Lab-1 in het centrum van Eindhoven blijkt een gouden greep voor DOCfeed. Het driedaagse documentairefestival trok een recordaantal bezoekers.

Een spontane ‘makersmeeting’ op de vroege ochtend in Cinemazaal 2 van Lab-1.
Volledig scherm
Een spontane ‘makersmeeting’ op de vroege ochtend in Cinemazaal 2 van Lab-1. © ED

,,Wat het geloof mij gebracht heeft? Vooral veel buikpijn. Van het lachen.” Marc uit Schagen is belijdend Pastafari. Gekleed in een gewaad, op het hoofd een vergiet, in zijn hand de bijbel van zijn genootschap, De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Samen met andere, bont uitgedoste geloofsgenoten is hij zondagmiddag tijdens filmfestival DOCfeed present bij de Europese première van de Amerikaanse documentaire I, Pastafari. In de film ook aandacht voor de rechtszaak die Eindhovenaar Mathé Coole aanspande, om zo – tevergeefs – te eisen dat hij op basis van zijn geloofsovertuiging met vergiet op het hoofd op een foto in zijn rijbewijs mocht.

DOCfeed bood drie dagen lang zo’n 90 actuele documentaires uit ruim dertig landen - van talent uit Brabant naar Iran. Het niveau was opvallend hoog. Ook zo’n 70 filmmakers en hoofdrolspelers waren te gast, waaronder een bekende Inuit-actrice uit Groenland. Van de organisatie kregen ze een kamer-met-ontbijt aangeboden.

Enkele makers zijn ook nog vrijwilliger, zoals Ton van Zantvoort, die vorig jaar nog de wereld over reisde met zijn succesvolle Brabantse herdersfilm Schapenheld. ,,Voor DOCfeed maak ik graag tijd.”