Volledig scherm
Scène uit 'Malpensa' door toneelgroep Annete Speelt, met Thijs Romer en Michel Sluysmans; komende donderdag in Plaza Futura in Eindhoven te zien. foto Ben van Duin

Leven in een volslagen nepwereld

LEIDEN - 'De Eeuw van Mijn Dochter' trok volle zalen en kreeg lovende kritieken. Maar kort voordat zijn nieuwe stuk in première gaat, is Ilja Pfeijffer (40) weer net zo nerveus als de eerste keer. 'Malpensa', zo zegt hij, is dan ook totaal iets anders dan de satire rond Balkenende waarmee hij vorig jaar debuteerde als toneelschrijver.

Acht vragen aan de dichter, schrijver en toneelschrijver uit Leiden.

Malpensa, dat is toch het vliegveld van Milaan?

"Inderdaad. Daar speelt het stuk zich ook af. We zijn een tijdje terug met de cast een dagje heen en weer gevlogen. Alleen op het vliegveld geweest, niet eens in de stad. We hadden net zo goed op Schiphol kunnen blijven.

Waar gaat het over?

"Over decadentie. Over twee van die beurstypen, die leven in een volslagen nepwereld. Malpensa met zijn aaneenschakeling van patserige winkels vol bontjassen en dure horloges vormt het perfecte decor. Ze hebben alles al, ze vervelen zich vooral. De ondertiteling luidt daarom: een duet voor durfkapitalisten. Zaken als vriendschap en terrorisme spelen vaag op de achtergrond mee."

Wat is zo anders dan 'De Eeuw van Mijn Dochter'?

"Alles. Dat moet, anders was ik er niet aan begonnen. Je moet je zelf voortdurend vernieuwen. Het allerbelangrijkste verschil is dat dit een stuk is voor twee heren. Dat maakte het tot één van de moeilijkste dingen die ik tot nu toe heb gedaan."

Want?

"Hoe hou je de spanningsboog er in? Met slechts twee mensen op het toneel. Waar blijft die derde, die de boel komt verzieken? Die komt niet. Het vliegtuig van de twee mannen is anderhalf uur vertraagd. Dat is real time, want in dat tijdsbestek speelt het verhaal zich ook af. Hou dat maar eens spannend."

Die twee zijn Thijs Römer en Michel Sluysmans?

"Ja. Met hen heb ik dit ook weer bedacht."

Hoe?

Praten, vrolijk zijn, veel bier. Dat komen de ideetjes vanzelf. Die twee zijn geweldig op elkaar ingespeeld. Vervolgens schreef ik 's middags aan mijn stamtafel in café Burgerzaken losse flarden en dialogen. Het probleem is dat ik nogal lui ben. Dus toen de deadline naderde, kreeg ik opeens haast. Dit werkt overigens bij mij het beste."

Hoe kwam je aan een regisseur als Gerardjan Rijnders?

"Hij had 'De Eeuw' gezien en tegen Thijs gezegd dat hij ons volgende stuk graag zou regisseren. Ik had het stuk voor het eerst aan ze voorgelezen. Thijs en Michel kwamen meteen met honderd vragen. Ik kreeg niet eens de kans om wat te zeggen. Want Gerardjan gaf antwoord. Hij had het helemaal begrepen. In één keer. Ongelooflijk."

De toneelgroep Annette Speelt stopt, waar moet je straks je ei kwijt?

"De groep stopt omdat ze na acht jaar gesubsidieerd toneel weer vrij wil zijn. Niet verplicht om met drie voorstellingen per jaar te komen. Maar ze stoppen niet met acteren, hoor. Wie weet doen we in de toekomst weer iets samen. Maar eerst deze veertig voorstellingen."

- 'Malpensa' door Annette Speelt. Te zien: donderdag in Plaza Futura Eindhoven.

  1. Zundert, geboorteplaats Vincent van Gogh
    PREMIUM
    Video

    Zundert, geboorte­plaats Vincent van Gogh

    EINDHOVEN – De liefde van Vincent van Gogh voor de natuur heeft hij waarschijnlijk van zijn moeder. Dat stelt Ron Dirven, directeur van het Van Gogh Huis in Zundert in de video van vandaag. Die is gemaakt rond de opbouw van de grote tentoonstelling ‘Van Goghs Intimi’ die komende zaterdag, 21 september wordt geopend. Rond de opbouw van die grote expositie in het Noordbrabants Museum, maakten de drie Brabantse kranten een serie video’s.