Loslaten van het bekende tijdens concert PhilZuid in Klokgebouw in Eindhoven

EINDHOVEN - Als je naar een concert gaat weet je precies wat je moet doen; horen, zien en zwijgen. Beetje kort door de bocht, maar het wordt weinig op prijs gesteld als je op je gemak door de zaal gaat stiefelen of het podium opklautert om met de eerste violen mee te kijken.

 Donderdagavond mocht dat allemaal wel tijdens een concert in het kader van i-Classics, de innoverende pijler van Philharmonie Zuidnederland.

Traditie

Meer beleving en minder afstand, dat waren de sleutelbegrippen deze avond. Het loslaten van de traditie, van wat bekend en vertrouwd is, geeft onverwacht veel nieuwe mogelijkheden. Zo werd horen voelen en zien participeren, voelde de bezoeker - luisteraar is te beperkt - zich opgenomen in een allesomvattend klankbad waarin hij, vrij ronddwalend, zelf zijn uitgangspositie kon kiezen.

Philharmonie Zuidnederland speelde 'Desprez XL' van Anthony Fiumara en 'Empty Minds' van Wim Henderickx, twee recente, met elektronische klankeffecten doorspekte meditatieve composities, die de bezoeker een haast magische wereld introkken.

Vrijheid

Het werkte fantastisch om zo dicht bij de verschillende instrumenten te kunnen komen, te kunnen zien hoe de muziek ontstaat en groeit en een fysieke vrijheid ten opzichte daarvan te kunnen ervaren. Muziek krijgt een andere functie als je er deel van uitmaakt, zo bleek. De behoefte om te weten waar ze over gaat, was weg. Of dit bij Mozart of Beethoven ook zo werkt, is de vraag, het is de moeite het eens te proberen. Van grote waarde was het eveneens nabije, indrukwekkende spel van blokfluitist Erik Bosgraaf. Wat een begaafd musicus, wat een performer en wat een meeslepende natuurlijkheid tegelijkertijd.

Wie: i-Classics door Philharmonie Zuidnederland
Waar: Klokgebouw, Eindhoven.
Wanneer: donderdag 11 oktober.

Volledig scherm
Het Klokgebouw in Eindhoven tijdens de uitvoering van i Classics door Philharmonie Zuidnederland. © rob schoonen