Volledig scherm
Philharmonie Zuidnederland © Simon van Boxtel

Lucht geklaard tussen provincie en PhilZuid

EINDHOVEN – Philharmonie Zuidnederland heeft er vertrouwen in dat in 2020 het gezelschap weer 1,5 miljoen subsidie krijgt van de provincie en gaat daarom de educatieve activiteiten weer hervatten. 

Een goed gesprek tussen gedeputeerde Henri Swinkels en intendant Stefan Rosu en Rob Stevens, voorzitter Raad van Toezicht van de Philharmonie Zuidnederland (PhilZuid) heeft de frictie tussen de twee weggenomen. Het gezelschap gaat ervan uit dat het ook na 2019 minimaal 1.500.000 euro krijgt van de provincie Brabant. 

Risico

Bijzonder is dat wel, want besluiten over die toezegging kan niet meer door het huidige bestuur in Den Bosch: begin maart zijn er immers provinciale verkiezingen en dan kan de politieke kaart er heel anders uitzien. Maar, zo geeft PhilZuid aan in een brief die dinsdag is gestuurd: ,,Hiermee onderstrepen wij evenwel het belang dat we aan de educatieve functie van de Philharmonie in de Brabantse samenleving hechten.”

Daarmee is het meningsverschil tussen het muziekgezelschap en het provinciebestuur alsnog uit de wereld geholpen. Die beginnende ruzie ontstond eind 2018 toen het orkest duidelijk maakte dat de korting van 500.000 euro op een totale provinciale subsidie van 2 miljoen per jaar gevaar zou opleveren voor het orkest. De subsidie werd toen met een kwart teruggedraaid omdat men die centen wilde stoppen in ander symfonisch aanbod. Die korting leverde het orkest een tekort op, dat inmiddels is opgelopen tot 600.000 euro. Het tekort wordt opgelost door reserves aan te boren.

Tekort

Om verder iets aan de tekorten te doen, besloot PhilZuid eerder dit jaar gedurende vier maanden educatieve activiteiten in 2019 niet door te laten gaan. Er zat niets anders op, zo stelde Stefan Rosu toen. Dat schoot het college van GS in het verkeerde keelgat: ‘Waarom heeft het orkest de afgelopen jaren de uitgaven niet aangepast aan de inkomsten, nu het een fors tekort op de begroting heeft en dat als reden voor de maatregel neemt?’ GS liet PhilZuid verder weten dat zij ervan uitgaat dat het besluit wordt teruggedraaid, en dat over het gehele kalenderjaar 2019 activiteiten rondom cultuureducatie worden uitgevoerd. ‘Onmogelijk’, liet het orkest weten.

Maar sinds het gesprek op 1 februari in Den Bosch is de lucht geklaard en is de educatie in de provincie zeker gesteld.