Van Roosmalen met zijn moeder Paula.
Volledig scherm
Van Roosmalen met zijn moeder Paula. © Meulenhoff/Martijn van de Griendt

Marcel van Roosmalen schrijft boek over zijn moeder: ‘Het mooiste meisje van Oirschot’

OIRSCHOT- Schrijver/journalist/columnist Marcel van Roosmalen schreef een boek over zijn moeder Paula, uit Oirschot.  Hij sluit hiermee aan bij het thema van de huidige Boekenweek: ‘De moeder de vrouw’. 

Marcel van Roosmalen is een (gevreesde) meester van de tragikomische, niet zelden cynische humor. In zijn werk spaart hij niemand, en in dit boek ook zijn eigen moeder Paula niet. 87 jaar is ze, afkomstig uit Oirschot, ‘het dorp met de mooiste kerktoren van Nederland’. Hun huis aan het kanaal brandde tijdens de oorlog af waarna ze – tot ongenoegen - op kostschool moest in klooster Nazareth. Ooit was ze het mooiste meisje van het dorp, en een van de weinigen die ging studeren. Ze werkte als logopediste bij Sint Marie in Eindhoven.

Worstenbrood

Al verhuisde ze met haar man lang geleden naar Velp,  bij Arnhem, Brabant blijft een rol spelen. Bezoekjes aan Tante Dien (die dacht dat ze dood was), en broers en zussen Riek, Riet, Ied, Piet, Tiny, Tien, Mies en Plien, ondertussen allemaal overleden. Op de laatste Brabantse begrafenis zegt ze: ‘Leuk om iedereen weer te zien, jammer dat er niemand meer is.’ Gelukkig was er worstenbrood op de begrafenis van haar man, oorspronkelijk afkomstig uit Middelbeers. Na de laatste hap verzucht ze: ‘Zo, nu is hij echt dood.’
Voor worstenbrood reed moeders voor de kerst altijd op en neer naar de bakker in Oirschot. ‘Worstenbrood was Brabant, het land dat ze achter zich hadden gelaten, maar waar ze met iedere hap intenser naar konden verlangen’. 

Hoewel ergernis en irritatie bij de schrijver constant op de loer liggen is ‘Het zijn de kleine dingen die het doen’ bijzonder liefdevol opgeschreven, en biedt het behalve een zeer geestig ook boeiend inkijkje in het leven van een alleenstaande hoogbejaarde vrouw. 

‘Het zijn de kleine dingen die het doen’ door Marcel van Roosmalen, (Meulenhoff, 191 pagina’s, ISBN 9789402312645)