Volledig scherm
Archiefbeeld. ANP

Matthijs Rümke, artistiek leider van het Zuidelijk Toneel overleden

DEN BOSCH - Zijn laatste voorstelling 'Rümke en De Man door Europa' op het theaterfestival Bouleverad in Den Bosch kon hij vanwege gezondheidsredenen al niet meer zien. Zaterdag overleed Matthijs Rümke (1954), vanaf 2005 artistiek directeur van het Zuidelijk Toneel. Zijn opvolger Piet Menu is Rümke aan het begin van deze maand opgevolgd.

Rümke kreeg in juni, uit handen van burgemeester Peter Noordanus, in het gebouw van het Zuidelijk Toneel in Tilburg de Tilburg Trofee. Hij kreeg de prijs voor zijn verdiensten voor de gezamenlijke culturele belangen van Tilburg.

Theatermaker Lucas de Man twitterde na het overlijden van Rümke: 'Lieve Matthijs. Het ga je goed. We gaan je missen en ook niet. Want je gaat niet weg'.

Matthijs Rümke kwam in 1998 naar Brabant als artistiek leider van Theater Artemis in Den Bosch. In 2005 maakte hij de overstap naar het Zuidelijk Toneel in Eindhoven.

Zuidelijk Toneel van Eindhoven naar Tilburg

Op 1 januari 2010 verruilde Het Zuidelijk Toneel Eindhoven voor Tilburg. Het theatergezelschap, al 55 jaar gevestigd in Eindhoven, kreeg van Tilburg een aanbod dat het niet kon weigeren. Het college van Tilburg was bereid om jaarlijks 475.000 euro uit te trekken voor het theatergezelschap; drie ton voor de exploitatie en 175.000 euro voor de huisvesting in een kunstcluster.
Matthijs Rümke destijds: "Wij gaan met weemoed weg, maar we verheugen ons tegelijkertijd heel erg op Tilburg. Hier voelen wij ons welkom – in alle opzichten."

Het vertrek van het Zuidelijk Toneel naar Tilburg leverde veel weerstand op bij cultuurliefhebbers in de regio; het ED ontving vele ingezonden brieven en reacties op internet over dit besluit.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement