Volledig scherm
ANP

Meer bezoekers voor Van Abbemuseum in Eindhoven

EINDHOVEN - Het Van Abbemuseum in Eindhoven is geklommen naar een 45e plek op de ranglijst van de 55 meest bezochte musea in Nederland, waar de museumkaart geldig is. Naar schatting hebben aan het einde van dit jaar 98.100 mensen het Eindhovense museum voor moderne en hedendaagse kunst bezocht.

Dat is meer dan vorig jaar toen de teller bleef steken op 96.750 bezoekers en het Van Abbe op nummer 48 eindigde op de ranglijst, die jaarlijks door de Nederlandse Museumvereniging wordt opgesteld.

Gemeentemuseum

Het Gemeentemuseum Helmond deed het afgelopen jaar minder goed. Het aantal bezoekers daalde van ongeveer 35.000 naar 33.000. "Waar dat aan ligt, weten we niet. Dat vragen wij ons ook af. We hebben dit jaar een tentoonstelling gehad van de Britse topfotograaf Martin Parr. Die liep erg goed. Op dit moment hebben we twee tentoonstellingen uit onze eigen collectie: Helmondse favorieten en Amerikaanse topmodellen. Blijkbaar slaat dat iets minder aan", zegt Stefan Zweeuwen van het gemeentemuseum.

Over het algemeen is het museumbezoek het afgelopen jaar opnieuw toegenomen, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Museumvereniging. Opvallendste stijger is De Pont in Tilburg. Met dank aan de tentoonstellingen van de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei en de Indiase beeldhouwer Anish Kapoor trok het museum dit jaar 118.000 bezoekers. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2011.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement