Volledig scherm
PREMIUM
Les Négresses Vertes eind jaren tachtig, met links Helno, rechts Stéfane Mellino. Iza Mellino maakte de foto. © Iza Mellino

'Mestizo'-pioniers terug op podium in Effenaar Eindhoven: ‘De mensen hebben op ons gewacht’

VideoEINDHOVEN - Begin jaren negentig waaiden ze samen met kleurrijke geestverwanten Mano Negra (met Manu Chao) als een exotische wervelwind over de Europese podia: het kleurrijke Franse Les Négresses Vertes. Vrijdag zijn ze voor even terug, in de Effenaar in Eindhoven en maandag in Paradiso. Zonder frontman Helno uiteraard, die is al 25 jaar dood. Bericht uit Parijs.

Begraafplaats Pantin, Noordoost-Parijs. In de schaduw van een rij bomen ligt Helno ‘Noël’ Rota. Hij heeft geen eigen graf, maar werd bijgezet bij zijn Italiaanse opa en vader. In kleine letters op de zijkant van het graf staat te lezen dat Helno de zanger en songschrijver was van de Franse band Les Négresses Vertes. Ernaast een tekstflard uit La Chanson De Van Horst van zijn held Jacques Brel. ‘De foire en foire. De verre en verre. De boire en boire. Je mords encore. A pleines dents. Je suis un mort, encore vivant’.
Helno (1963) had één probleempje: zijn vriend en vijand, de heroïne. Op 22 januari 1993 nam hij een overdosis. Hij werd negenentwintig jaar. 
Vriend Manu Chao (van geestverwanten Mano Negra) verwerkte zijn verdriet in een lied: Helno Est Mort.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement