MGM Asten: na Brabantse volksopera nu psychologisch drama

ASTEN - Na de klapper 'Mistero, Brabantse volksopera' komt theatergezelschap MGM Asten met een kleinschalige thriller: 'De dood en het meisje'. De première is 4 maart in De Ruchte in Someren. Daarna op tournee door de regio.

Volledig scherm
Repetitiefoto uit 'De dood en het meisje' met Marja Berkers en Toon van Overdijk. © Joop van Doorn

De nieuwe productie van theatergezelschap MGM Asten, dat vorig seizoen succes had met de grootschalige muziektheaterproductie ‘Mistero, Brabantse volksopera’, hing aan een zijden draadje.

Regisseur
Hoofdrolspeler en regisseur Hans van Gorp, mede-initiator van MGM, moest wegens ziekte afhaken, en ook financieel kwam de productie niet rond. ,,We hadden voor de sponsoring veel concurrentie van de lokale film 'Van je familie moet je het hebben' en van acties voor de hagelslachtoffers." De live-band - een trio met Cor Mutsers - werd afgezegd en een nieuwe regisseur moest worden gezocht: een onvoorziene kostenpost.

Maar 'De dood en het meisje' kwam er. Dit keer geen zestig man op het podium, maar drie, en geen humor, maar spanning. De nieuwe productie is bewust 'over een totaal andere boeg', zegt Piet Snijders, mede-initiator van MGM Asten. Productieleider Pieter Buis beaamt dat. ,,De Mistero was een feelgood-meezingavond, met dit stuk mikken we op serieus toneelpubliek, het stemt tot nadenken: hoe zou je zelf gehandeld hebben?"

Chili
De thriller van Ariel Dorfman speelt zich oorspronkelijk af in Chili, na de val van Pinochet. Drie karakters moeten in het reine zien te komen met een zeer duister verleden. Wat doet een vrouw wanneer ze denkt dat ze de man is tegengekomen die haar maandenlang heeft gemarteld en verkracht?

Het stuk is universeel gemaakt en nog steeds actueel, volgens Buis. ,,Ook nu zijn er links en rechts discutabele regimes, of beginnen die op te komen."

Polanski
'De dood en het meisje', met muziek uit het gelijknamige stuk van Franz Schubert, werd in 1994 verfilmd door Roman Polanski met Sigourney Weaver en Ben Kingsley. In de Peelversie speelt Marja Berkers uit Asten-Heusden de rol van Paulina, John van der Sanden (een geboren Astenaar uit Helmond en bekend van 'De Knaal') is Gerardo, en Toon van Overdijk (Netersel) is Roberto.

De regie is in handen van regisseur Harold Schraven uit Den Bosch, die eerder 'Festen' in Best deed. Die laatste is er overigens juist blij mee dat de live-muziek is afgevallen, volgens Buis. ,,Geen afleiding, zodat je je puur kunt concentreren op het verhaal en de drie acteurs, die hier een heel pittige prestatie leveren."

MGM Asten met 'De Dood en Het Meisje', première: zaterdag 4 maart in De Ruchte in Someren; vrijdag 17 maart in De Klepel in Asten, daarna voorstellingen in Gemert, Deurne, Oss en Helmond. 

Meer info op de website.