Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Modekunstenaar Agnes van Dijk uit Eindhoven: Het begon met bergen inlegkruisjes

Geldropse fotograaf Lies Vogelzang legde tien jaar lang het werk van de Eindhovense modekunstenaar Agnes van Dijk vast. Het resultaat is een kloek boek dat morgen wordt gepresenteerd.

Glanzend zilver, iriserend groen, gemarmerd wit. De foto's in het fraai vormgegeven koffietafelboek roepen verwondering op en dagen uit om verder te bladeren en te ontdekken van welke materialen de bijzondere modecreaties zijn gemaakt. Geen makkelijke opgave want de Eindhovense modekunstenaar Agnes van Dijk (57) gebruikt onverwachte materialen: pauwenveren, mandarijnenschillen, vissenhuid, zonnebloempitten, koolbladeren, schelpen, zeewier, latex, paardenhaar. De materialen worden door haar zo geprepareerd dat ze houdbaar blijven en hun prachtige kleuren en tactiele verleiding niet verliezen.

De Geldropse fotograaf Lies Vogelzang (72) legde de afgelopen tien jaar de maakprocessen, resultaten, modeshows en andere presentaties van Van Dijk vast met haar camera. Het leverde bijna 20.000 foto's op. Een keuze uit die enorme verzameling is nu samengebracht in het boek Mode Capriole dat morgen wordt gepresenteerd in Galerie de Ruimte in Geldrop.

,,Dat is de plek waar het voor ons begon", zegt Vogelzang. ,,Daar hebben we elkaar in 2009 leren kennen. Ik was er vrijwilliger en Agnes exposeerde er haar werk. Toen we een keer samen dienst hadden, bracht ze bergen inlegkruisjes mee die ze aan elkaar ging naaien om er een jurk van te maken. Het fascineerde me zo dat ik vroeg of ik er foto's van mocht maken." Het was de start van hun intensieve samenwerking, gebaseerd op wederzijds vertrouwen. ,,Agnes laat me volledig vrij in de manier waarop ik haar modekunst fotografeer. Ze weet dat ik haar creaties feilloos aanvoel."

Poëtische beelden

De foto's van Vogelzang kenmerken zich door een sobere schoonheid, heldere lijnen en lichtcontrasten. De poëtische beelden doen recht aan de modecreaties die soms kwetsbaar zijn, dan weer geraffineerd en verleidelijk, een andere keer monumentaal en theatraal. In het boek worden de beelden vergezeld door detailfoto's die inzoomen op de toegepaste materialen en het technische vakmanschap van Van Dijk. ,,Als kind was ik altijd bezig met knutselen, als tiener begon ik kleding te bedenken en te maken. Vanaf mijn zestiende kreeg ik les van een professionele coupeuse. Eigenlijk wilde ik naar de modeacademie, maar dat vonden mijn ouders geen goed idee", vertelt Van Dijk. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en op haar veertigste besloot ze naast haar werk en gezin een opleiding aan de kunstacademie te volgen. Ze ontwikkelde zich tot modekunstenaar die ideeën weet te vertalen naar mode-creaties van ongebruikelijke materialen. Haar ontwerpen weerspiegelen haar belangstelling voor kunst, cultuur, entertainment, natuur en duurzaamheid. ,,Het onderzoek en experiment dat voorafgaat aan het maken van een creatie is cruciaal voor mijn creatieve proces", legt ze uit. ,,Daarin ervaar ik de vrijheid om onbegrensd, dwars en verbindend te denken."

Carrière-switch

Ook Vogelzang maakte een carrière-switch op latere leeftijd. Nadat ze eerst jaren in de zorg werkte, stortte ze zich op de fotografie: een passie die ze als kind al had. ,,Eigenlijk zijn we samen groot geworden in wat we doen", stelt Vogelzang. ,,We hebben allebei op latere leeftijd gekozen om ons hart te volgen." De samenwerking leidde tot het boek. Via een crowdfundingcampagne werd geld binnengehaald. ,,Genoeg om het plan te kunnen uitvoeren", zegt Vogelzang. ,,Het is een prachtig bladerboek geworden, een neerslag van onze samenwerking."

Presentatie zondag 7 juli om 15.00 uur in Galerie De Ruimte aan de Molenstraat 2 in Geldrop.