Volledig scherm
Een drukpers van het Valkenswaards Steendrukmuseum. © Irene Wouters

Museumwereld Brabant leunt zwaar op vrijwilligers

Poll/video'sEINDHOVEN - De musea in Noord-Brabant zouden niet kunnen bestaan als de vrijwilligers er de brui aan zouden geven. Liefst 80 procent van de in totaal 3.182 medewerkers is actief als vrijwilliger. Landelijk is dat 68 procent. Iets meer dan 15 procent van de musea in Nederland draait zelfs volledig op de inzet van de niet betaalde medewerkers.

Op de Dag van de Vrijwilliger brengt de Nederlandse Museumvereniging een ode aan de 23.000 vrijwilligers. Met filmpjes schetsen de medewerkers van verschillende musea een beeld van hun werkzaamheden. Onder anderen Theo van ’t Klooster van het Steendrukmuseum in Valkenswaard en Will van Hoppe van het Philips Museum in Eindhoven worden voor het voetlicht gebracht.

De museumvereniging houdt de actie ook om het nijpende tekort van vrijwilligers onder de aandacht te brengen. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat 40 procent van de musea zit te springen om onbezoldigde medewerkers. Daar komt bij dat de vergrijzing een steeds grotere rol speelt in het medewerkersbestand; men is daarom naarstig op zoek naar (jonge) vrijwilligers.

poll

Musea in Nederland zijn te afhankelijk van vrijwilligers

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
1079 stemmen
Volledig scherm
In het Philipsmuseum in Eindhoven. © Rene Manders