Volledig scherm
Muziek op de Dommel in 2014. © Irene Wouters

Muziek op de Dommel in Eindhoven definitief geschrapt

EINDHOVEN - Festival Muziek op de Dommel in Eindhoven houdt op te bestaan. Het gratis toegankelijke evenement blijkt financieel niet langer levensvatbaar.

De voortekenen waren al niet goed. Omdat het bestuur geen sluitende begroting kon maken, moest de negende editie van Muziek op de Dommel dit jaar worden afgelast. Het tweedaagse festival voor klassieke muziek keert in deze opzet niet meer terug, bevestigt directeur Pim van den Boomen. ,,De financiële risico’s zijn te groot.” 

Met studentenmuziekvereniging Quadrivium wordt bekeken of het evenement in de toekomst in een kleinschaliger versie kan plaatsvinden, maar dan onder een andere naam. Quadrivium was in 2010 initiatiefnemer van de eerste aflevering van Muziek op de Dommel.

Het evenement bij de TU/e maakte een groeispurt en kreeg een steeds veelzijdiger programma.  Het bleek elke keer een uitdaging om Muziek op de Dommel financieel rond te krijgen. De begroting zou volgens eerdere berichten zo'n 250.000 euro bedragen.

Lastig

Volgens artistiek leider Saskia Martens is het lastig om bedrijven te vinden die een evenement voor klassieke muziek willen sponsoren. En behalve een hoger bedrag aan sponsorgeld, zou ook het heffen van entree onontkoombaar zijn om het festival draaiende te houden.  Kaartverkoop brengt andere verplichtingen met zich mee, zoals het afzetten van het terrein.  Van den Boomen: ,,De opzet wordt dan veel commerciëler en daarmee tast je het karakter van het festival aan.” Bovendien gelden voor evenementen  waarvoor het publiek toegang moet betalen andere subsidieregels.

De definitieve afgelasting is volgens Martens een ‘hele teleurstelling’. ,,In 2017 trokken we nog 20.000 bezoekers. We hebben onze ziel en zaligheid erin gestoken.”